SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.09.2017. - 07:23:37
NEW YORK – Na Wall Streetu su i u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti jer su splasnule zabrinutosti ulagača u vezi Sjeverne Koreje i uragana Irma.

Dow Jones ojačao je 0,28 posto, na 22.118 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,34 posto, na 2.496 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 6.454 boda.

Novi rekordni doseg S&P 500 zahvaljuje se rastu cijena dionica u većini od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su predvodili telekomunikacijski i financijski sektor sa skokom većim od 1 posto.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se splašnjavanju zabrinutosti u vezi Sjeverne Koreje i uragana Irma, koje su danima držale ulagače na oprezu.

"Sada je bolje okruženje za rizičniju imovinu. Sve dok su pitanja u vezi Sjeverne Koreje i uragana u drugom planu, ulagači se mogu koncentrirati na snažnije gospodarske fundamente. Uz to, uragan Irma nije počinio toliko velike štete koliko su se ulagači plašili", kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

U fokusu ulagača jučer je bila i dionica Applea, koja je pojeftinila 0,4 posto, nakon što je taj tehnološki div predstavio tri nova modela iPhonea, uključujući nestrpljivo očekivani model X, kojim je obilježena deseta godišnjica prvog iPhonea na tržištu.

Dio analitičara smatra da je pad cijene Applea posljedica zabrinutosti zbog mogućih poremećaja u opskrbi dijelovima, dok drugi drže da su se ulagači jednostavno odlučili povući dobit s tržišta, s obzirom da je cijena dionice Applea ove godine snažno porasla.

U novom modelu iPhonea "nema spektakularnih iznenađenja, premda je ono što ta kompanija radi na tom uređaju vrlo dobro", kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Asset Management.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,40 posto, na 12.524 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 5.209 bodova. No, londonski FTSE oslabio je 0,17 posto, na 7.400 bodova.