SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.05.2017. - 09:21:41
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao da bi središnja banka uskoro mogla povećati kamatne stope, ali i da čeka nove gospodarske pokazatelje.

Dow Jones ojačao je 0,36 posto, na 21.012 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,25 posto, na 2.404 boda, a Nasdaq indeks 0,40 posto, na 6.163 boda.

S&P 500 indeks porastao je jučer peti dan zaredom i dosegnuo rekordnu razinu nakon što je objavljen zapisnik s nedavne sjednice Feda koji je pokazao da su se čelnici središnje banke složili da treba pričekati s povećanjem kamata dok ne bude jasnije je li usporavanje rasta gospodarstva privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Čelnici Feda također su raspravljali o razlozima usporavanja rasta gospodarstva u prvom tromjesečju.

Posljednji pokazatelji ne daju jasnu sliku jer potrošnja i raspoloženje potrošača slabe, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Analitičari smatraju da središnja banka ostaje na putu postupnog povećanja kamatnih stopa, ali da je, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva, sve manje vjerojatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 posto, dok su prije objave zapisnika Feda izgledi za to iznosili oko 50 posto.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenila 6,1 milijarda dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

I na europskim burzama se jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 7.514 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,13 posto, na 12.642 boda, a pariški CAC 0,13 posto, na 5.341 bod.