SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 ojačao, Nasdaq indeks oslabio
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.10.2017. - 06:40:31
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 porasli, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, dok je Nasdaq indeks oslabio pod pritiskom pada cijena dionica u zdravstvenom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na 23.401 bod, a S&P 500 za 0,13 posto, na 2.560 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,11 posto, na 6.556 bodova.

Uspon S&P i Dow Jones indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Iz tog je razloga dionica DowDuPonta poskupila gotovo 3 posto, dok je cijena Amazona skočila oko 6 posto.

Među najvećim je dobitnicama bila i dionica Twittera, sa skokom od 18 posto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o poslovnim rezultatima i poručila da bi u posljednjem tromjesečju ove godine po prvi puta otkako postoji mogla poslovati s dobiti.

S druge strane, jučer su nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Celgenea i Bristol-Myers Squibba, pale cijene dionica u zdravstvenom sektoru, za 1,03 posto.

Dosad je gotovo polovica kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je 74 posto nadmašilo očekivanja analitičara, nešto iznad prosjeka u prethodnim kvartalima.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda je to više nego što se očekivalo prije mjesec dana, kada su se procjene rasta kretale oko 4,4 posto, to je znatno slabiji rast zarada u odnosu na dvoznamenkasti skok u prva dva tromjesečja.

A kako se indeksi kreću na rekordnim razinama, ulagači se nadaju boljim rezultatima kompanija koji bi opravdali visoke razine cijena dionica.

I na europskim su burzama jučer cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 7.486 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,39 posto, na rekordna 13.133 boda, a pariški CAC 1,50 posto, na 5.455 bodova.

Snažan skok burzovnih indeksa na tržištima eurozone zahvaljuje se slabljenju tečaja eura, nakon što je Europska središnja banka (ECB) najavila smanjenje poticajnih monetarnih mjera od početka iduće godine, ali će u tome biti manje agresivna nego što se špekuliralo