SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 porastao, Nasdaq rekordan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.06.2018. - 08:02:39
NEW YORK - Na Wall Street je u petak S&P 500 porastao, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu nakon što je Europska središnja banka (ECB) najavila ukidanje poticajnih mjera, ali i poručila da kamate neće povećati prije polovine 2019. godine.

Dow Jones oslabio je 25 bodova ili 0,10 posto, na 25.175 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,25 posto, na 2.782 boda, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na rekordnih 7.761 bod.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih sedam zabilježilo je jučer rast, dok su u jednom cijene dionica u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najviše je pao financijski sektor, osjetljiv na kretanje kamatnih stopa, dok su vodeći dobitnici bili potrošački, komunalni i telekomunikacijski sektor.

Čelnici Europske središnje banke poručili su jučer nakon redovne sjednice da će do kraja godine ukinuti poticajne programe kupnje državnih obveznica koji su godinama podržavali likvidnost na financijskim tržištima, a time i rast cijena dionica.

Međutim, to neće značiti naglo zaoštravanje monetarne politike, poručeno je iz ECB-a, jer će kamatne stope ostati na rekordno niskim razinama još barem do kraja ljeta iduće godine.

„Ulagači su se bojali mogućeg zaoštravanja monetarne politike ECB-a, no čini se da do toga neće doći tako skoro, pa je to pozitivna vijest", kaže Stephen Massocca, potpredsjednik tvrtke Wedbush Securities.

Ulagače su ohrabrili pokazatelji iz američkog gospodarstva koji su i bolji nego što se očekivalo, posebice kad je riječ o snažnom rastu prometa u trgovini na malo.

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica pale jer je američka središnja banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto, i signalizirala da očekuje još jedno, a možda i dva povećanja cijene novca do kraja godine.

To je u srijedu uznemirilo ulagače, no jučerašnji makroekonomski podaci pokazali su da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste i može izdržati povećanje cijene novca.

„Mogućnost da Fed dodatno poveća kamate, još jednom ili dva puta do kraja godine, zapravo je dobra vijest jer to može učiniti zbog toga što je gospodarstvo snažno", kaže Doug Cote, strateg u tvrtki Voya Investment Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, na 7.765 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,68 posto, na 13.107 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 5.528 bodova.