SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 skliznuo s rekordne razine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.05.2017. - 09:13:53
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih razina, a najviše su pale cijene dionica u energetskom i financijskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,24 posto, na 21.029 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 2.412 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 6.203 boda.

Najviše su jučer pale, 1,3 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Premda su OPEC i neke nečlanice tog kartela nedavno odlučile produljiti sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja prvog tromjesečja iduće godine, ulagači se plaše da te mjere nisu dovoljne da bi se uskoro znatnije smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje.

Znatnije su, 0,8 posto, pale i cijene dionica u financijskom sektoru, pri čemu su dionice velikih banaka JPMorgan i Bank of America pojeftinile više od 1 posto.

S druge strane, u tehnološkom su sektoru cijene porasle u prosjeku za 0,3 posto, pri čemu su dionice Applea i Microsofta poskupile 0,6 posto.

Jučer je objavljeno da je potrošnja u SAD-u u travnju porasla po najvećoj stopi u posljednja četiri mjeseca, dok je inflacija na mjesečnoj razini ojačala.

To ukazuje na jačanje domaće potražnje, što otvara prostor američkoj središnjoj banci za povećanje kamata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 86 posto izgleda da će čelnici Feda kamate povećati već na sjednici u lipnju.

No, zbog sporijeg nego što se očekivalo rasta gospodarstva i nesigurnosti na političkoj sceni u Washingtonu, sve je manje vjerojatno da će Fed do kraja godine kamate povećati u dva navrata, kako se još nedavno procjenjivalo.

"Tržišta su osjetljiva na geopolitičke i političke rizike, no što se tiče situacije u gospodarstvu i zarada kompanija, u udobnom smo području", kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

"No, nema prevelike navale na kupnju dionica, ali ni obveznica - tržišta miruju", dodaje Kenny.

Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,7 milijardi.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 posto, na 7.526 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,24 posto, na 12.598 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.305 bodova.