SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOREKCIJA
 
Wall Street: Tehnološki i zdravstveni sektor pritisnuli indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.06.2017. - 09:34:35
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak indeksi znatno pali, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u tehnološkom i zdravstvenom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,46 posto, na 21.409 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 2.419 bodova, a Nasdaq indeks 1,61 posto, na 6.146 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa u posljednjih šest tjedana ponajviše je posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru za 1,7 posto. Taj je sektor pod pritiskom već treći tjedan, što analitičari pripisuju dobitonosnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 2,5 posto, jučer bila dionica Alphabeta, krovne kompanije Googlea, nakon što je Europska komisija kaznila Google s rekordnih 2,4 milijarde eura zbog zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu tražilica.

Znatno su jučer pale, za 0,9 posto, i cijene dionica u zdravstvenom sektoru jer je republikanska većina u američkom Senatu odgodila glasovanje o prijedlogu zdravstvenog zakona zbog velikih unutarnjih podjela, što je novi neuspjeh u ukidanju tzv. ′Obamacarea′.

Pokazalo se da je to izborno obećanje predsjednika Donalda Trumpa teško ispuniti, pa se na tržištima sve više sumnja da će uspjeti provesti i druga obećanja o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

"Tržište voli sigurnost, a sada vlada nesigurnost. A kada tržište dođe do određenih razina, svaka nesigurnost, posebice u vezi vlade, ima štetan utjecaj na tržište. Mislim da su se zbog toga ulagači odlučili na predah", kaže Pater Costa, predsjednik u tvrtki Empire Executions.

Financijski je sektor jedini jučer zabilježio rast, za 0,5 posto, što se zahvaljuje podatku o većem nego što se očekivalo rastu povjerenja potrošača u lipnju, a to, kažu analitičari, otvara prostor američkoj središnjoj banci za daljnje povećanje kamatnih stopa.

Patrick Harker, predsjednik ogranka Feda u Philadelphiji, kazao je jučer da središnja banka planira još jedno povećanje kamata u ovoj godini jer je, smatra, slabost inflacije samo privremena.

Fed je od početka godine već u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ulagači sumnjaju da je moguće još jedno povećanje kamata u ovoj godini, s obzirom da se rast inflacije i gospodarstva usporio.

Predsjednica Feda Janet Yellen kazala je, pak, jučer da ne očekuje još jednu financijsku krizu, barem dok je ona živa, zahvaljujući reformama bankarskog sustava nakon globalne financijske krize od 2007. do 2009. godine.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 7.434 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,78 posto, na 12.671 bod, a pariški CAC 0,70 posto, na 5.258 bodova.