SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRITISCI
 
Wall Street: Tehnološki sektor i dalje pod pritiskom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.06.2017. - 09:29:42
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, a pod najvećim je pritiskom ponovno bio tehnološki sektor, drugi trgovinski dan zaredom.

Dow Jones oslabio je 0,17 posto, na 21.235 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,10 posto, na 2.429 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 6.175 bodova.

S&P indeks tehnološkog sektora jučer je pao daljnjih 0,8 posto, nakon što je u petak izgubio 2,7 posto. Posljedica je to nastavka korekcije cijena u tom sektoru koji je u ovoj godini predvodio po rastu.

Nakon što je u petak pala gotovo 4 posto, jučer je cijena dionice Applea skliznula 2,4 posto jer su analitičari tvrtke Mizuho Securities smanjili preporuku za tu dionicu s ′kupi′ na ′neutralno′, s obzirom da je u ovoj godini po rastu nadmašila prosjek sektora. Naime, od početka godine cijena Applea skočila je 26 posto.

Unatoč oštrom padu cijena u tehnološkom sektoru, Brian Jacobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management, kaže da ne očekuje veći pritisak na prodaju na širem tržištu.

"Mi još nismo ni u području korekcije Nasdaq indeksa ili dionica velikih tehnoloških kompanija. No, ako novi gospodarski podaci budu slabiji od dosadašnjih, to bi me zabrinulo", kaže Jacobsen.

Dodaje i da ne kani značajnije kupovati dionice dok se ne završi sjednica čelnika američke središnje banke.

U srijedu će, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda objaviti priopćenje, a očekuje se povećanje kamata za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

Jacobsen kaže da predstojeće poruke Feda predstavljaju trenutačno najveći rizik za tržište jer se rast gospodarstva u ovoj godini usporio, pa bi mu tri povećanja kamata u ovoj godini, kako je Fed to planirao, mogla biti pretežak teret.

"Ako Fed zanemari posljednji niz slabijih gospodarskih pokazatelja i nastavi povećavati kamate samo radi povećanja kamata, očekujem korekciju cijena dionica", zaključuje Jacobsen.

Među najvećim dobitnicima jučer se našla dionica General Electrica, s rastom cijene za 3,6 posto, nakon što je objavljeno da dugogodišnji izvršni direktor tvrtke Jeff Immelt odlazi u mirovinu.

Njegov nasljednik John Flannery, koji vodi zdravstveni sektor GE-a, poručio je da će provesti analizu poslovnog portfelja tog konglomerata.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,21 posto, na 7.511 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,98 posto, na 12.690 bodova, a pariški CAC 1,12 posto, na 5.240 bodova.