SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.09.2018. - 08:23:16

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru i smanjenim trgovinskim tenzijama između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 147 bodova ili 0,57 posto, na 26.145 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,53 posto, na 2.904 boda, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 8.013 bodova.

Najviše je jučer porastao S&P indeks tehnološkog sektora, 1,2 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Applea za 2,4 posto.

Dan prije, kada je Apple predstavio nove modele iPhonea, dionica tog tehnološkog diva pojeftinila je 1,2 posto.

Jučer su se oporavile i dionice drugih tehnoloških kompanija, koje su dan prije bile pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od novih regulacija u tom sektoru, ali i negativnog utjecaja uvođenja carina na uvoz kineskih proizvoda.

A strahovanja od eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine ponešto su splasnula, nakon što je u srijedu Washington predložio, a Peking prihvatio novi krug pregovora.

„Dionice je već dan prije potaknula vijest da je Washington predložio Kini novi krug pregovora", kaže Burn McKinney, portfelj menadžer u fondu Allianz Global Investors.

Još nije poznato kada će predstavnici dvije zemlje sjesti za pregovarački stol jer predsjednik SAD-a Donald Trump kaže da nije pod pritiskom da postigne dogovor s Kinom, no tržišta su ponešto odahnula.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica kompanija koje su osjetljive na trgovinska pitanja. Tako je dionica Boeinga poskupila 0,6, a Caterpillara 0,9 posto.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o nešto slabijoj inflaciji u SAD-u nego što se očekivalo. Zbog toga su splasnula strahovanja ulagača od ubrzanja tempa povećanja ključnih kamatnih stopa američke središnje banke.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 posto, na 7.281 bod, a pariški CAC 0,08 posto, na 5.328 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,19 posto, na 12.055 bodova.