SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Tehnološki sektor podignuo indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2018. - 08:23:55

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući daljnjem oporavku tehnološkog sektora, a na tržištu vlada optimizam jer bolji nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija ukazuju na snagu gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,50 posto, na 25.628 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.858 bodova, a Nasdaq indeks 0,31 posto, na 7.883 boda.

Uspon tih indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru koji se nastavio oporavljati od nedavnog pada, kada su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući Facebook, Intel i Twitter.

Jučer su cijene dionica Microsofta, Amazon.coma i Alphabeta, krovne kompanije Googlea, porasle između 0,7 i 1,5 posto.

S&P indeks energetskog sektora skočio je, pak, za 0,7 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte nakon što su na snagu stupile sankcije SAD-a prema Iranu, što je izazvalo zabrinutosti u vezi pada izvoza nafte iz te zemlje.

Znatno je, 0,5 posto, ojačao i financijski sektor.

Sve to zahvaljuje se nastavku dobre sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Od više od 420 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 79 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

Zahvaljujući tome, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan, premda ne popuštaju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 posto, na 7.718 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 12.648 bodova, a pariški CAC 0,81 posto, na 5.521 bod.