SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Tehnološki sektor zaslužan za rast indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.10.2019. - 08:49:49
NEW YORK - Na Wall Streetu su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, zahvaljujući ponajviše dobrim poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških kompanija, dok je Dow Jones indeks blago pao.

Dow Jones oslabio je 28 bodova ili 0,11 posto, na 26.805 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,19 posto, na 3010 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 8185 bodova.
S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica Microsofta i PayPal Holdingsa, nakon što su te kompanije izvijestile o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju.

Cijena dionice Microsofta porasla je 2, a PayPala više od 8,5 posto.

Dow Jones indeks pao je, pak, zbog pritiska na dionicu 3M, nakon što je taj industrijski konglomerat izvijestio o slabijim nego što se očekivalo rezultatima i smanjio procjene zarade u ovoj godini.

Kako posljednjih dana nema objava važnijih gospodarskih pokazatelja ni značajnijih vijesti o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, kao ni u vezi s Brexitom, u fokusu ulagača su poslovni rezultati kompanija.

A rezultati su miješani. Tako su jučer, zahvaljujući većoj dobiti nego što se očekivalo, porasle cijene dionica Tesle i Intela.

S druge strane, zbog podbačaja su oštro pale cijene dionica Twittera, Amazon.coma i Forda.
Od 168 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje njih više od 80 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.
Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.
Zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pala?
A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.
"Gledajući cjelovitu sliku, kvartalna izvješća podržavaju tezu da se rast gospodarstva usporava. Premda je većina kompanija objavila bolje rezultate nego što se očekivalo, sezona objava izvješća ukazuje na ranjivost gospodarstva", kaže John Carey, direktor u tvrtki Amundi Pioneer Asset Management.
I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 posto, na 7328 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 12.872 boda, a pariški CAC 0,55 posto, na 5684 boda.