SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Trump brine investitore, indeksi blago ojačali
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.08.2017. - 07:13:20
NEW YORK - Američki burzovni indeksi u srijedu su tek blago ojačali, spustivši se s najviših razina dosegnutih tijekom dana jer investitore sve više brinu potezi američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Na Wall Streetu je u četvrtak njujorški Dow Jones indeks porastao 25,88 bodova ili 0,12 posto, na 22.024 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,14 posto, na 2.468 bodova a tehnološki Nasdaq 0,19 posto, na 6.345 bodova.

Indeksi su tijekom dana izgubili nešto na vrijednosti, pošto je predsjednik Trump raspustio dva gospodarska savjetnička vijeća visokog profila, nakon što su direktori podnijeli ostavke u tim tijelima zbog njegovih izjava u kojima je za nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji optužio ne samo bijele nacionaliste, nego i prosvjednike koji su im se usprotivili.

"To pojačava sumnje u sposobnosti predsjednika da progura svoje politike", smatra David Schiegoleit, izvršni direktor za ulaganja pri U.S. Bank Private Wealth Management.

Cijene dionica na Wall Streetu oscilirale su tijekom trgovanja i pod utjecajem objave zapisnika s posljednjeg sastanka Feda, koji je pokazao da monetarne zakonodavce sve više zabrinjavaju podaci o slaboj inflaciji. Neki su pozvali na prekid daljnjeg podizanja kamatnih stopa sve dok ne postane jasno je li trend niske inflacije prolazan.

"Reakcije na zapisnik bile su pomiješane. Investitore brine što inflcija ne doseže Fedovu ciljanu raznu od 2 posto, odnosno misle da je Fed možda prerano poduzeo monetarno zaoštravanje. Istodobno, to bi moglo zaustaviti sljedeće podizanje kamatnih stopa, a to bi bilo poticajno za ulaganje u dionice", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik uprave investicijskog društva BB&T Wealth Management iz Alabame.

Otprilike 5,8 milijardi dionica promijenilo je u srijedu na američkim burzama vlasnike, što je i dalje ispod 20-dnevnog prosjeka od 6,3 milijardi dionica.

Na europskim burzama najvažniji indeksi jučerašnje trgovanje su završili s dobitcima, poduprti rastom cijena metala te najnovijim podatkom Eurostata o rastu BDP-a eurozone u drugom tromjesečju za 0,6 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Londonski Ftse indeks porastao je 0,67 posto, na 7.433 boda, frankfurtski DAX za 0,71 posto, na 12.263 boda, a pariški CAC za 0,7 posto, na 5.176 bodova.