SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Trumpov potez ohrabrio ulagače
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.05.2017. - 09:34:36
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio proračunski prijedlog predsjednika Donalda Trumpa, no trgovalo se oprezno zbog slabih gospodarskih pokazatelja.

Dow Jones ojačao je 0,21 posto, na 20.937 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 2.398 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 6.138 bodova.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, 0,8 posto, u financijskom sektoru.

Analitičari smatraju da je cijene dionica potaknuo prvi Trumpov proračunski plan, kojim se predviđa povećanje potrošnje za infrastrukturu i obranu, a smanjenje davanja za zdravstvo i socijalu.

Cilj je ušteda od oko 3,6 milijardi dolara i uravnoteženje budžeta u idućih 10 godina.

Premda se ne očekuje da će Kongres prihvatiti ovakav prijedlog proračuna, osnovne smjernice oraspoložile su ulagače.

„Nije bilo velikih iznenađenja, a tržište je s time zadovoljno", kaže Wade Balliet, direktor u Bank of the West.

S druge strane, ulagače su zabrinuli slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji.

Prodaja obiteljskih kuća u SAD-u u travnju oštro je pala s najviših razina u devet godina, dok je proizvođačka aktivnost u svibnju skliznula na najnižu razinu od rujna prošle godine.

Zbog toga se trgovalo suzdržano, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,95 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

Teroristički napad u Manchesteru nije značajnije utjecao na američka tržišta, pa ni na europska.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,31 posto, na 12.659 bodova, a pariški CAC 0,47 posto, na 5.348 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,15 posto, na 7.485 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.