SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-SAD
 
Wang: Sjedinjene države ne bi trebale ići predaleko u trgovinskom ratu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 18.05.2019. - 22:40:00
Zadnja izmjena: 18.05.2019. - 22:45:08
ŠANGAJ – Kineski visoki diplomat Wang Yi rekao je danas američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu da nedavne izjave i postupci SAD-a štete interesima Kine i njenih kompanija i da bi Washington trebao pokazati suzdržanost, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kine.

Wang je Pompeu u telefonskom razgovoru rekao da Sjedinjene Države ne bi trebale ići „predaleko“ u trenutnom trgovinskom sporu između dvije strane, dodajući da je Kina još uvijek voljna da prevaziđe razlike kroz pregovore, ali treba da budu na ravnoj nozi, prenosi Reuters.

Kina je u ovom trgovinskom ratu juče zauzela agresivniji stav prema SAD-u, sugerirajući da bi nastavak razgovora između dvije najveće svjetske ekonomije bio besmislen ako Washington ne promijeni pristup.

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da su stavile Huawei Technologies, najvećeg svjetskog proizvođača opreme za telekomunikacije, na crnu listu što će izuzetno otežati telekomunikacijskom gigantu poslovanje s američkim kompanijama.

Pored toga, američki predsjednik Donald Trump je potpisao i naredbu kojom zabranjuje kompanijama u SAD-u da koriste telekomunikacijsku opremu onih kompanija za koje se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost.