SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Weidmannova izjava podigla euro
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.03.2018. - 16:47:26
LONDON - Vijesti o pregovorima Kine i Sjedinjenih Državama radi rješavanja trgovinskih napetosti umirile su u ponedjeljak međunarodna devizna tržišta, pri čemu je euro crpio dodatnu podršku iz signala čelnika Bundesbanka o mogućem podizanju kamatnih stopa u eurozoni u prvoj polovini iduće godine.

Euro je na početku tjedna prekoračio razinu od 1,24 dolara i njime se nakon podneva trgovalo po 1,2417 dolara.

Dolar je pak nakratko potonuo na najnižu razinu prema jenu u 16 mjeseci, od 104,56 jena. Naknadno se oporavio, dosegnuvši 105,11 jena.

Dolarov indeks prema košarici ostalih šest ključnih svjetskih valuta bio je u minusu 0,3 posto.

Euro je danas crpio podršku iz izjave njemačkog guvernera Jensa Weidmanna, vjerojatnog njemačkog kandidata za poziciju šefa Europske središnje banke (ECB), da očekivanja tržišta o podizanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni prema sredini iduće godine "nisu sasvim nerealistična".

Njegova je izjava bila protuteža američko-kineskim trgovinskim trzavicama, nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna objavio odluku o uvođenju carina na kinesku robu, čime su se dva ekonomska diva našla na rubu trgovinskog rata.

Danas se u fokusu tržšta našlo izvješće Wall Street Journala prema kojem je SAD prošlog tjedna u pismu zatražio od Kine da snizi carine na američke automobile, te da kupuje više poluvodiča proizvedenih u SAD-u i da američkim kompanijama osigura veći pristup domaćem financijskom sektoru.

Strah od trgovinskog rata prigušile su tako informacije da SAD i Kina iza zatvorenih vrata razgovaraju o mogućem rješenju trgovinskih napetosti koje su potaknule ulagače da potraže utočište za kapital u sigurnijoj imovini, poput jena i švicarskog franka.

"Ulagači su i dalje na oprezu a mi i dalje prognoziramo da će dolar slabiti u predstojećem razdoblju s obzirom da nema naznaka većih promjena a unatoč faktoru razlike (u ciklusu podizanja kamata) u SAD-u i eurozoni koja favorizira zelenu novčanicu", napominje Manuel Oliveri iz londonskog ureda Credit Agricolea.

Među ostalim valutama isticali su se australski i novozelandski dolar, koji su prema američkom imenjaku ojačali 0,6 odnosno gotovo jedan posto. Tako se australskim dolarom trgovalo po 77,49 američkih centi a novozelanskim po 72,97 američkih centi.