SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
APEL
 
WHO poziva na drastične mjere protiv epidemije ebole
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.06.2014. - 14:40:40
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je pozvala na poduzimanje drastičnih mjera protiv najveće do sada epidemije ebole, koja je od početka siječnja u zapadnoafričkim zemljama odnijela 399 života, izrazivši iznimnu zabrinutost brzim širenjem virusa u afričkim zemljama te najavivši početkom srpnja u Accri sastanak s predstavnicima 11 afričkih zemalja.
"S obzirom na to da broj smrtnih slučajeva i slučajeva zaraze virusom i dalje raste u Gvineji, Liberiji i u Siera Leoneu", WHO upozorava da bi trebalo poduzeti drastične mjere u suzbijanju daljnjeg širenja ovog opasnog virusa.

"WHO je iznimno zabrinut zbog brzog prijenosa virusa u afričkim zemljama, kao i njegovim potencijalnim širenjem u međunarodnim okvirima", rekao je doktor Luis Sambo, direktor WHO-a za Afriku.

Prema podacima što ih je WHO objavio u četvrtak, najviše je slučajeva u Gvineji. U toj zemlji, Liberiji i Siera Leoneu od početka godine zabilježeno je 635 slučajeva virusne hemoragijske groznice, a 399 zaraženih umrlo je.

"Ovo više nije epidemija u samo jednoj zemlji već regionalna kriza koja zahtijeva brzu akciju vlasti", upozorava dr. Sambo.

"Potrebno je intenzivirati suradnju između zemalja i podijeliti korisne informacije o suspektnim slučajevima u skladu sa smjernicama WHO-a te u određenim područjima mobilizirati sve potrebne službe kako bi se zajamčio siguran pristup regijama u kojima je najviše zaraženih. Samo na taj način uspjet ćemo zaustaviti širenje epidemije", rekao je.

Da bi se u što kraćem roku spriječilo daljnje širenje bolesti WHO će 2. i 3. srpnja organizirati poseban sastanak ministara zdravstva iz 11 zemalja. U njegovu radu sudjelovat će i brojni partneri organizacije. Cilj sastanka je pokušati riješiti krizu i izraditi operativni plan borbe na razini više zemalja.