SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INDEKSI
 
Wirecard istisnuo Commerzbank iz burzovnog indeksa DAX 30
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.09.2018. - 09:30:45
FRANKFFURT - Njemačka financijsko-tehnološka tvrtka specijalizirana za plaćenje putem Interneta Wirecard istisnula je bankovnog diva Commerzbank iz burzovnog indeksa DAX, signalizirajući prodor novih kompanija u prostor dosada rezerviran za tradicionalne zajmodavce.

Burzovni operater Deutsche Boerse objavio je izmjene u srijedu navečer, temeljeći ih na redovnoj analizi tržišne kapitalizacije i obujma trgovanja dionicama kompanija u sastavu indeksa DAX 30.

Promjene stupaju na snagu 24. rujna.

Naravno da nije dobro što drugi njemački zajmodavac i jedan od utemeljitelja prestižnog kluba DAX prije tri desetljeća sada prelazi u sastav indeksa MDAX, kreiranog za kompanije srednje veličine, kazao je izvršni direktor Commerzbanka Martin Zelke.

"Ništa se neće promijeniti za naše klijente i naše poslovanje", naglasio je tom prilikom Zelke.

Od siječnja dionica Commerzbanka potonula je više od trećine i tržišna kapitalizacija banke približila se razini od 10 milijardi eura te je najmanja među kompanijama uvrštenim u indeks DAX 30.

Wirecard je pak vrlo popularan među ulagačima. Trenutno je njegova dionica uvrštena u indeks TecDAX a njegov ulazak u DAX 30 bio je očekivan.
Kompanija proizvodi softver za bezgotovinsko i beskontaktno plaćanje a cijena njezine dionice ove je godine više nego udvostručena.
Tržišna kapitalizacija Wirecarda iznosi nešto više od 23 milijarde eura, čime je nadmašila čak i onu Deutsche Banka, tržišne vrijednosti nekih 20,5 milijardi eura.

Wirecard je sada treća financijska grupa na njemačkom tržištu dionica, odmah iza osiguravateljskih divova Allianza i Munich Rea.

Osnovan je u predgrađu Muenchena 1999. godine, na vrhuncu balona internetskih kompanija i u početnoj je fazi obrađivao kartične transakcije za internetske stranice specijalizirane za kockanje i pornografiju.

Izvršni direktor Wirecarda Markus Braun naglašava da se trenutno samo dva posto transakcija u svijetu obavlja digitalnim putem. "Očekujemo da će u budućnosti to tržište porasti 10 pa i 30 puta", kazao je Braun u razgovoru za dnevnik Frankfurter Allgemeine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.