SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LADY DIPLOMAT - SIMETRIJA DIPLOMACIJE
 
Wonder Woman i pouka o ravnopravnosti spolova
Autor/izvor: Zorica Živković Farina
Datum objave: 17.12.2017. - 20:34:00
Zadnja izmjena: 18.12.2017. - 08:17:07
KOLUMNA - Prošle je godine negdje u ovo vrijeme Wonder Women, lik iz stripa koji je kasnije implementiran i na ekrane, uživao kratkotrajnu ulogu UN-ove počasne veleposlanice za ravnopravnost spolova. 

Jedna od glavnih uloga Wonder Women je bila suočavanje s predrasudama te borba protiv diskriminacije i nasilja prema djevojkama i ženama. Naravno, ovakav angažman lika iz stripa koji se kasnije utjelovio i na ekranima, nije bio jednostran. DC Entertainment je slavio 75. rođendan Wonder Women. Rezultat PR-a za njih je bio bitan i putem velike strukture kao što je UN dobili su globalnu vidljivost.

Diane Nelson, predsjednica DC Entertainmenta je tada izjavila kako je sigurna da je UN-u priredila najbolju zabavu do tada. No, osim zabave moram priznati da je maskota dotaknula publiku koja u svojim moždanim stanicama nikada nije poklanjala previse pažnje i značaja industriji zabave. 

Wonder Women je izazvala protest unutar strukture UN-a i peticiju s 44 tisuće potpisa zabrinutih zaposlenica i zaposlenika. Poruka zaposlenica je bila jasna: Ja nisam maskota! Vratimo se u stvarnost! 

No, stvarnost je bila još više zabrinjavajuća: UN nije uspio pronaći stvarnu veleposlanicu koja bi na globalnoj razini predstavljala djevojke i žene zauzimajući se za njihovu ravnopravnost, inače petu točku UN-ove agende koja se treba ispuniti do 2030. godine. 

Dakle, kako izgleda utjelovljenje žene koje bi bilo veleposlanicom svim ženama svijeta, organizacijama još uvijek nije jasno. No, u samo dva mjeseca, koliko je trajao angažman Wonder Women, bilo je jasno da ta žena nije u korzetu, sa simbolima američke zastave i da ne odgovara na nasilje nasiljem. 

Cristina Gallach, zamjenica glavnog tajnika UN-a za komunikacije i informiranje javnosti u ime Ban Ki-moon-a naglasila je kako je strip junakinja ikona koja predstavlja mir, pravdu i ravnopravnost spolova. 

Amazonska princeza-ratnica koja slavi 75. rođendan kao izbor veleposlanice jedne vrhovne institucije pokazala je ujedno na kojoj razini i vremenskoj skali stoje vrijednosti. Ikona koja se bori, a predstavlja mir i pravdu možda je konceptualno bila prihvatljiva prije 75 godina, no zar se razina svijesti od tada nije uzdigla? Zar još uvijek nije vidljivo da se mir ne postiže ukoliko se konfliktom odgovara na konflikt? Zna li UN što je doista ravnopravnost spolova?

Poštuje li nježnost, brižnost, mirnoću i ljubav žene kao čudo ili je sklonije divljenju ženi koja na agresivan način rješava izazove ispred sebe? 

Ravnopravnost spolova često je krivo shvaćena i pretpostavlja da bi se žene trebale ponašati poput muškaraca kako bi im bile ravnopravne. Istina je ipak drugačija. Ravnopravnost spolova je uzajamno, kako kod muškaraca tako i kod žena, spoznaja da su u nama oba pola i da ih trebamo osvijestiti, usvojiti, razumjeti i njegovati na jednak način.