SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRITIKE
 
WTO: Europske subvencije Airbusu naštetile Boeingu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.05.2018. - 08:33:22
BRUXELLES - Europska unija mora okončati nepravedne prakse i otkloniti štetu koju su prouzrokovale njene nezakonite subvencije, navodi Svjetska trgovinska organizacija.

Europska unija nije uklonila financijsku podršku za najveći avion na svijetu Airbus A380 i najnoviji europski avion za duge letove A350EPA

EU je ignorirala zahtjeve za obustavom subvencija Airbusu, kojem je osigurala više od 22 milijarde dolara nezakonite pomoći, navodi se konačnoj presudi Svjetske trgovinske organizacije.

Na ovu presudu je odmah reagirao zvanični Washington, koji je zaprijetio uvođenjem sankcija na evropske proizvode ako EU ne prestane "nanositi štetu američkim interesima", prenosi Reuters.

"Predsjednik [SAD-a Donald] Trump je bio jasan kada je rekao da ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva kako bismo osigurali slobodnu i pravednu trgovinu za dobrobit američkih radnika. Ovaj izvještaj jednom za svagda potvrđuje da je EU dugo ingorirao propise WTO-a", izjavio je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, prenosi Tanjug.

"Ako EU konačno ne poduzme akcije kako bi prestala kršiti propise i štetiti interesima Sjedinjenih Američkih Država, službeni Washington će morati primijeniti kontramjere na evropske proizvode", dodaje on.

U presudi WTO-a se navodi da EU nije uklonio financijsku podršku za najveći avion na svijetu Airbus A380 i najnoviji europski avion za duge letove A350, što je nanijelo štetu Boeingu i radnicima u američkom zračnom sektoru.

WTO zaključuje da EU mora okončati nepravedne prakse i otkloniti štetu koju su prouzrokovale njene nezakonite subvencije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.