SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAJMOVI
 
Xi Jinping otvorio inauguralni uvozni sajam CIIE u Šangaju
Autor/izvor: SEEbiz / h
Datum objave: 05.11.2018. - 10:28:49
ŠANGAJ - Kineski predsjednik Xi Jinping otvorio je u ponedjeljak u Šangaju prvi, povijesni uvozni sajam China International Import Expo (CIIE), obećavši da će nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.
"Neka cvjeta tisuću cvjetova u Kini, mi smo kao ocean, a ne kao močvara, dođu valovi i oluje, ali i dalje smo tu", relao je Xi Jinping.

Kina je organizirala uvozni sajam kako bi ublažila kritike da njezina trgovinska politika i golemi suficit narušavaju ravnotežu svjetskog gospodarstva, te pokazala da može biti globalni gospodarski lider. Otvaranju CIIE-a nazočilo je petnaestak čelnika država i vlada među kojima i ruski premijer Dmitrij Medvedev, mađarski premijer Viktor Orban i češki predsjednik Miloš Zeman, te hrvatski premijer Andrej Plenković koji boravi u petodnevnom radnom posjeti Kini.

"Organizacija CIIE-a važna je inicijativa koja pokazuje da Kina aktivno radi na otvaranju svoga tržišta ... i sam ovaj sajam je inovacija", rekao je Xi otvarajući sajam.

Premijer Plenković, u sklopu svojeg govora na otvaranju najvećeg gospodarskog sajma u Kini spomenuo je brojne poznate Hrvate i Hrvatice, pozdravio želju za otvaranjem tržišta te govor završio na kineskom uz poruku: "Svila i kravata pravi su primjer povezanosti Kine i Hrvatske".

Kineski predsjednik naglasio je da Kina podupire globalnu slobodnu trgovinu, te da se protivi protekcionizmu.

"Ekonomska globalizacija suočava se s preprekama, multilateralizam i sustav slobodne trgovine su ugroženi, faktori nestabilnosti i neizvjesnosti sve su brojniji, a rizici sve veći", rekao je Xi, aludirajući na trgovinski rat koji traje između Pekinga i Washingtona.

Sjedinjene Države nametnule su carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila protumjerama, carinama na američki uvoz u vrijednosti od 110 milijardi dolara. Prije nekoliko dana Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump u telefonskom su razgovoru izrazili nadu da bi spor uskoro mogao biti riješeni, no znakovito je da na sajam u Šangaju nije došao nijedan viši američki dužnosnik. Na CIIE-u ipak sudjeluje 180 američkih tvrtki koje ne žele ispustiti moguće prilike na kineskom tržištu.