SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-EU
 
Xi Jinping u posjetu Europi zabrinutoj zbog jačanja kineskog utjecaja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.03.2019. - 08:13:21
RIM - Kineski predsjednik Xi Jinping putuje u četvrtak u posjet Europi, u trenutku kada je ona podijeljena u pogledu stajališta koje bi trebalo zauzeti prema kineskom divu Huaweiju i kineskom projektu novog Puta svile.

Kineski predsjednik počet će šestodnevnu turneju, koja će trajati od 21. do 26. ožujka, posjetom Italiji nakon čega će posjetiti Monako te Francusku, gdje će u nedjelju na Azurnoj obali večerati i s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Europska unija objavila je prije tjedan dana plan za "uravnoteženje odnosa" s Kinom, opisujući je kao "suparnika" iako je njezin prvi trgovinski partner.

S tim u vezi, odluka Italije da tijekom Xijevog posjeta potpiše sporazum o potpori kineskom projektu novog Puta svile izazvala je zabrinutost njezinih zapadnih saveznika koji upozoravaju da Kina time želi proširiti svoj politički utjecaj.

"Suradnja s Kinom na tom projektu izbor je čisto ekonomske i trgovinske prirode, posve u skladu s našom pozicijom u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji", poručio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Peking želi ulagati u talijanske luke u Trstu i Genovi, rekao je Giuliano Noci, stručnjak za Kinu sa Milanskog politehničkog sveučilišta.

Naglasio je ipak da luke moraju ostati talijanske, pozivajući talijansku vladu da ne dopusti da se ponovi primjer grčke luke Pirej koju je 2016. kupio kineski div u pomorskom prijevozu Cosco.

Washington također vrši velik pritisak na europske saveznike da ne koriste opremu kineskog diva Huaweija za razvoj mobilnih mreža pete generacije (5G). SAD i Australija zalupili su mu vrata, no europske države još nisu donijele konačnu odluku.

Talijanska vlada je podijeljena s tim u vezi. Kada je riječ o Francuskoj, dva telekom operatera koriste opremu Huaweija za mreže 4G i testiraju opremu za 5G. Konačnu odluku Pariz ipak još nije donio.

Monako je 2018. potpisao sporazum s kineskom grupom da postane prva zemlja posve pokrivena 5G mrežom, po priopćenju Monaco Telecoma.

Tijekom posjeta Monaku Xi će se sastati s princem Albertom II. To će biti prvi službeni posjet jednog kineskog predsjednika toj zemlji.

Francois Godement, savjetnik za Aziju s Instituta Montaigne u Parizu, tumači Xijev posjet Monaku kao želju Kine da razvija bilateralne odnose i s najmanjima, a Monako je osim toga Kini zanimljiv i kao financijsko središte te turistička destinacija.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.