SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AKTIVIZAM
 
YouTuberi iz Europe organiziraju se u sindikat i traže transparentnost
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 30.07.2019. - 07:22:01
ZAGREB - Na problem manjka transparentnosti u primjeni pravila YouTubea razni se autori video sadržaja već neko vrijeme upozoravaju, a neki od njih poduzimaju i nešto veće akcije kako bi se skrenula pozornost na probleme YouTubera. 

Oni, naime, koji žive od reklama ponekad dođu u situaciju da im YouTube bez objašnjenja demonetizira video isječke ili ih uklanja s platforme, dok je proces žalbe na takve postupke kompliciran i dugotrajan.

Organizirani u neformalnu skupinu, YouTuberi su pokrenuli inicijativu FairTube. Njome žele od YouTubea dobiti transparentnije upute i pojašnjenja nekih odredbi, postavljanje ljudske službe za korisnike umjesto automatiziranih sustava, stvaranje neovisnog tijela za medijaciju kod sporova, kao i uključivanje autora sadržaja u donošenje najvažnijih odluka koje se tiču upravljanja YouTubeom.

Vođa ovog pokreta, njemački Youtuber Jörg Sprave, uz pomoć odvjetnika i stručnjaka zahtjeve je pojasnio u svojem videu.
Neovisni europski YouTuberi dobili su i podršku najvećeg njemačkog sindikata IG Metall, koji osim industrijskih radnika okuplja i one iz područja električkog inženjerstva, IT-ja i drugih grana gospodarstva. Sada, osnaženi ovim sindikatom, autori s YouTubea žele provjeriti jesu li prakse koje Googleov servis prakticira u Europskoj uniji u skladu s ovdašnjim propisima, tj. ima li smisla YouTubere tretirati kao zaposlenike ove kompanije. Isto tako žele povećati transparentnost na relaciji platforma-kreatori.

YouTubeu su dali rok do 23. kolovoza da odgovori na njihove zahtjeve, a u suprotnom će pokrenuti pravne procedure.