SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FONDOVI EU
 
Za drvoprerađivački sektor iz EU fondova 52 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.12.2017. - 13:08:28
ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede u srijedu su potpisana 24 ugovora iz Programa ruralnog razvoja, namijenjena drvoprerađivačkoj industriji, ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna.

Riječ je o natječaju za operaciju 8.6.2. "Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva", a korisnici te mjere su obrti, mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnosti prerade drva. Zahtjevi za potporu na tom natječaju podnosili su se od 15. srpnja do 15. studenoga prošle godine, a potpora (bespovratna sredstva) po projektu iznosi do 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova.

Sredstva odlaze u 14 županija, a većina odobrenih projekata odnosi se na kupnju strojeva, alata, uređaja i opreme za predindustrijsku preradu drva te manji dio za rekonstrukciju i izgradnju objekata.

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić je istaknula kako su sektor šumarstva i drvoprerađivačke industrije u fokusu resornog ministarstva, što dokazuju i ovo ugovori. Najavila je i kako će u prvom kvartalu 2018. biti raspisan novi natječaj namijenjen drvnom sektoru.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je kazao kako je Ministarstvo ubrzalo procedure pa će tako za idući natječaj od dana zatvaranja natječaja pa do potpisivanja ugovora proći maksimalno 120 dana.

I on je nove natječaje najavio u prvom tromjesečju iduće godine.

"Sto milijuna kuna je osigurano za daljnji razvoj drvnog sektora iz Programa ruralnog razvoja, plus 80 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava u okviru Ministarstva poljoprivrede", rekao je.

Ministar je istaknuo i kako današnji ugovori znače nova radna mjesta, modernizaciju poslovanja i povećanje efikasnosti drvnoprerađivačke industrije. Ministarstvo i Vlada težit će u budućnosti "imati efikasnu, kvalitetnu drvoprerađvačku industriju sa što većim stupnjem finalizacije", naglasio je.

Osvrćući se na danas objavljene rezultate inspekcije zdravstvene ispravnosti mesa, ministar poljoprivrede je rekao kako je tijekom ove godine napravljeno više od pet tisuća analiza, nešto više od dva posto je bilo pozitivno, odnosno nađene su određene bakterije ili mikroorganizmi.

"Inspekcije rade svoj posao, u ovo predblagdansko vrijeme su još više na terenu, puno je više proizvoda na policama i moramo biti maksimalno restriktivni. Za 2018. smo osigurali 13 milijuna kuna više sredstava za rad inspekcija", kazao je Tolušić, koji je izrazio zadovoljstvo što se vidi pomak i kod proizvođača i kod trgovaca, koji puno više paze, a i tu se vidi da su sve akcije Ministarstva dale rezultate.

U vezi nepravilnosti koje je državna revizija otkrila u Ministarstvu poljoprivrede, Tolušić je podsjetio kako je riječ o nalazu revizije za 2016., kako su ga vidjeli i ne opravdava nikoga, ali oni su tada bili u Ministarstvu tek nešto više od dva mjeseca.

Rekao je kako će se sve na što je revizija ukazala ispraviti te kako se to već ispravlja i tijekom cijele ove godine.

"Transparentnije poslovanje, ozbiljnije ponašanje prema novcu poreznih obveznika, sprječavanje manipulacije u svim vrstama potpora je nešto na čemu Ministarstvo poljoprivrede mora inzistirati i boriti se svim sredstvima da ti novci budu pravilno utrošeni", poručio je Tolušić.