SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FINANCIRANJE
 
Za pčelare osigurano 51,6 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.03.2017. - 14:15:51
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine, a u sklopu tog programa je za potporu pčelarima u proračunu osigurano 51,6 milijuna kuna, odnosno za svaku godinu 17,2 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz Ministarstva.

Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa objavljen je u Narodnim novinama (broj 20/2017. od 8. ožujka), a zahtjeve za isplatu potpore korisnici podnose Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Pravo na korištenje sredstava  iz Nacionalnog pčelarskog programa imaju fizičke ili pravne osobe upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta.

Iznimno, pravo imaju i pravne osobe koje nisu upisane u evidenciju te registar, kao što su udruge pčelara, županijski pčelarski savezi, Hrvatski pčelarski savez te znanstveno-istraživačke institucije. 

"Provedbom mjera iz ovog programa stvorit će se uvjeti za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru", ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, pozivajući pčelare da iskoriste sredstva koja je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede.

Mjere Nacionalnog pčelarskog programa su među ostalim tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda, obnavljanje pčelinjeg fonda, praćenje tržišta, poboljšanje kvalitete proizvoda.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.