SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEGALOMANIJA
 
Zaboravite gradnju nacionalnog stadiona
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 18.07.2018. - 22:26:00
Zadnja izmjena: 19.07.2018. - 13:19:02
KOLUMNA - Ovih se dana, u zanosu nakon uspjeha nogometne reprezentacije na SP-u u Rusiji, ponovno počelo licitirati gradnjom novog nacionalnog stadiona.

Ideja je to koja je već odavno na stolu, a jasno je da je ponajviše potencira zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojemu se danas u otvorenom lobiranju pridružio i ministar državne imovine Goran Marić. 

Valjalo bi se ovdje ipak prisjetiti koliko je nova ulupano u beskrajno uređenje maksimirskog stadiona koje je otpočelo krajem 90-ih godina prošloga stoljeća. Završeno nije ni do dan danas. U eri kad su radovi počeli, klubom je drmao Zlatko Canjuga, a šef projekta bio je današnji Dinamov direktor Mirko Novosel. Naravno, pravi šef izgradnje i glavni financijer bio je tadašnji predsjednik Tuđman.

Svih ovih godina na maksimirski je stadion spiskano ni manje ni više nego 100 milijuna eura. Za taj novac ne da se mogao izgraditi jedan već i dva stadiona! Primjerice, Rapidov stadion u Beču izgrađen je za 47,5 milijuna eura. 

Samo do 2000. godine u projekt izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i održavanja stadiona uloženo je 362 milijuna kuna. Od 2000. do danas uloženo je otprilike još toliko. Gradonačelnik Bandić je 2013. izjavio da je u stadion ukupno utrošeno 800 milijuna kuna. Hoće li se nadležne institucije ove države ikad pozabaviti ovom temom? Teško, jer umreženi su mnogi veliki igrači...

Za taj je novac Grad mogao izgraditi novi stadion, onakav kakav je, primjerice, sagrađen u španjolskoj Sevilli.

Sasvim je jasno da stadion nikad nije dovršen zbog diletantsko-megalomanskog plana da se Turinin arhitektonski biser pretvori u nogometni stadion sa 65 tisuća sjedećih mjesta. Zato smo iznimno oprezni prema najavama koje čujemo o0vih dana.

I grad Zagreb i država teško se mogu financijski upustiti u ovaj poduhvat, a privatnog partnera zasad nema na vidiku. 

Zato, razumna obnova Maksimira i Poljuda kao dva najveća stadiona jest ono što se može očekivati.

Umjesto gradnje novog stadiona, novac valja uložiti u poboljšanje infrastrukture koja je godinama u jadnom stanju. Bez toga neće biti novih nogometnih uspjeha.