SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Zabrinutost za opskrbu podigla cijene nafte prema 80 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.09.2018. - 18:07:44
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 80 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača na kojem bi se trebalo raspravljati o povećanju opskrbe zbog smanjenog iranskog izvoza u očekivanju američkih sankcija.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi višoj cijeni, od 70,87 dolara.

Naftna tržišta podupiru nagađaja hoće li OPEC uspjeti u potpunosti nadoknaditi smanjeni izvoz iz Irana s obzirom na američke sankcije tamošnjem naftnom sektoru, koje stupaju na snagu početkom studenog.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom sastat će se u nedjelju kako bi raspodijelili planirano povećanje opskrbe ali nije vjerojatno da će mijenjati proizvodnu politiku jer bi takav potez zahtijevao sazivanje "izvanrednog sastanka".

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je pojačao pritisak na OPEC, pozivajući kartel preko Twittera da "odmah nešto poduzme da cijene padnu!". "Štitimo zemlje na Bliskom istoku, bez nas ne bi bile dugo sigurne, a usprkos tome stalno podižu cijene nafte!", poručio je Trump.

Trumpova kritika adresirana je prvenstveno na Saudijsku Arabiju, najvećeg proizvođača u OPEC-u, nakon što je ta zemlja objavila da bi barem kratkoročno mogla tolerirati cijene nafte iznad 80 dolara, tumači analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

"Saudijska Arabija sada je u dilemi - odbije li povećati proizvodnju, to će značiti da ide protiv saveznika Trumpa. Pokori li se Trumpovom zahtjevu, postat će njegova suučesnica a OPEC-ovi kapaciteti mogli bi biti testirani do krajnjih granica", dodaje Fritsch.

Podaci o kretanju tankera i naftnoj proizvodnji pokazuju da je iranski izvoz sirove nafte već počeo opadati i prije američkog uvođenja sankcija iranskom naftnom sektoru.

"Iranski izvoz smanjuje se brže i u većoj mjeri no što se očekivalo, i to u razdoblju snažne sezonske potražnje. Budući da se istodobno naglo smanjuju i rezervni kapaciteti, tržište ostaje izloženo cjenovnim šokovima povezanim s opskrbom", naveli su analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Analitičar američke banke Jefferies Jason Gammel očekuje da će Saudijska Arabija pokušati osigurati adekvatnu opskrbu tržišta u 2019. godini, ali "nauštrb rezervnih kapaciteta", ključnog opskrbnog amortizera koji sprečava nestabilnost cijena nafte.

"Do kraja godine rezervni kapaciteti mogli bi se spustiti ispod razine od jedan posto potražnje ukoliko iranski izvoz padne ispod milijun barela dnevno, što sada izgleda vjerojatno", kazao je Gammel.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 77,13 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.