SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte iznad 84 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.10.2018. - 16:15:00
Zadnja izmjena: 05.10.2018. - 16:18:42
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara u očekivanju američkih sankcijama iranskom naftnom sektoru koje je neutraliziralo mogućnost veće proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,53 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,71 dolar. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 76,24 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja bila u minusu 2,08 dolara.

Tržišta je jučer spustio val dobitonosnih prodaja, potaknut mogućim povećanjem saudijske i ruske proizvodnje kako bi se nadoknadio smanjeni iranski izvoz, povezan s američkim sankcijama.

Danas su se trgovci ponovo okrenuli izglednom manjku u opskrbi zbog sankcija Teheranu.

"Raspoloženje na tržištu iznimno je obilježeno špekulacijama s rastom cijena nafte, uz sve izraženije bojazni da bi američki zahtjevi za embargom na iransku naftu mogli prouzročiti značajan manjak u opskrbi", tumači Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

Washington traži od vlada i kompanija širom svijeta da prestanu kupovati iransku naftu nakon 4. studenoga kako bi se Teheran prisililo na nove pregovore o nuklearnom programu.

Mnogi analitičari očekuju da će iranski izvoz potonuti za oko milijun barela dnevno.

"Iranski izvoz mogao bi u studenom pasti ispod milijun barela dnevno", napisali su u bilješci klijentima analitičari američke banke Jefferies. "Sada se čini da su samo Kina i Turska možda spremne riskirati američku odmazdu zbog trgovine s Iranom".

U Jefferiesu drže da nafte ima dovoljno da se podmiri potražnja, ali "globalni rezervni kapaciteti padaju prema najnižoj razini koja nam je poznata prema raspoloživim podacima".
Predviđajući daljnji rast cijena, špekulanti su nakupovali gotovo 1,2 milijarde barela nafte.

U američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs drže pak da uzlazni trend možda neće potrajati. "Iako trenutno prevladavaju rizici koji podupiru rast cijena, fundamenti nepovezani s Iranom nisu promijenili smjer prema višim cijenama nafte", napisali su njezini analitičari u bilješci klijentima.

"Očekujemo da će fundamenti postupno prevladati do početka 2019. kada će biti aktivirani novi rezervni kapaciteti... što navodi na zaključak da će globalno tržište u konačnici početkom 2019. godine ponovo bilježiti skromni višak", procjenjuju u Goldman Sachsu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 84,09 dolara, što znači da je porasla 45 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.