SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Zabrinutost zbog niske inflacije pritisnula euro
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.03.2018. - 16:29:53
LONDON - Euro je u utorak oslabio na međunarodnim deviznim tržištima, pritisnut zabrinutošću da tvrdokorno niska inflacija i sporije zaduživanje kompanija signaliziraju posustajanje zamaha gospodarskih aktivnosti u eurozoni.

Euro je prema dolaru tokom prijepodneva oslabio 0,3 posto, te se njime trgovalo po 1,2405 dolara. Blago je pao i prema jenu, kliznuvši na 131,13 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,4 posto, na 89,424 boda.

U jutarnjoj je trgovini zajedničkoj europskoj valuti nakratko podršku pružilo stišavanje zabrinutosti da bi trgovinske napetosti između Kine i SAD-a zbog američkog uvođenja carina mogle prerasti u trgovinski rat.

Potom se fokus tržišta preusmjerio na podatak Europske središnje banke (ECB) o smanjenom kreditnom zaduživanju kompanija u eurozoni u veljači.

Dodatni pritisak generirala je i izjava člana upravnog vijeća ECB-a, finskog guvernera Erkkija Liikanena da bi temeljna inflacija u zoni primjene zajedničke europske valute mogla ostati niska kroz dulje razdoblje čak i uvjetima snažnog rasta gospodarskih aktivnosti.

"Gospodarstvo eurozone u jako je dobrom stanju ali inflacija je i dalje slaba. Tržište se dosada fokusiralo na gospodastvo koje je sada počelo posustajati, što dodatno pojava sumnjičavost ulagača", tumači raspoloženje na tržištu Thu Lan Nguyen iz Commerzbanka.

"Tržište uračunava u cijene valuta podizanje ključnih kamatnih stopa već u proljeće iduće godine, što je po našem mišljenju preoptimistična procjena. Pretpostavljamo da će je tokom ove godine isključiti iz cijena i da će zato euro oslabiti", dodaje Nguyen.

Euro je ove godine jačao zbog procjena trgovaca da će dolar uglavnom slabiti zbog trgovinskog i proračunskog manjka SAD-a i očekivanja ulagača da će veće iznose usmjeriti u eurozonu čije je gospodarstvo u 2018. solidno raslo.

Na te se procjene jučer nadovezala izjava guvernera moćne njemačke Bundesbanke Jensa Weidmanna, vjerojatnog kandidata Njemačke za poziciju predsjednika ECB-a, da očekivanja tržišta o podizanju ključnih kamatnih stopa prema sredini iduće godine "nisu sasvim nerealistična".

Stišavanje bojazni od trgovinskog rata SAD-a i Kine poduprlo je pak danas korejski won i kineski juan, za koje se strahovalo da će znatno oslabiti u slučaju eskalacije trgovinskog spora.

Juan je tako dosegnuo najvišu razinu prema dolaru od 11. kolovoza 2015. godine, od 6,2364 juana za dolar, da bi potom oslabio.