SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Zabrinutost zbog niske inflacije pritisnula euro
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.03.2018. - 16:29:53
LONDON - Euro je u utorak oslabio na međunarodnim deviznim tržištima, pritisnut zabrinutošću da tvrdokorno niska inflacija i sporije zaduživanje kompanija signaliziraju posustajanje zamaha gospodarskih aktivnosti u eurozoni.

Euro je prema dolaru tokom prijepodneva oslabio 0,3 posto, te se njime trgovalo po 1,2405 dolara. Blago je pao i prema jenu, kliznuvši na 131,13 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,4 posto, na 89,424 boda.

U jutarnjoj je trgovini zajedničkoj europskoj valuti nakratko podršku pružilo stišavanje zabrinutosti da bi trgovinske napetosti između Kine i SAD-a zbog američkog uvođenja carina mogle prerasti u trgovinski rat.

Potom se fokus tržišta preusmjerio na podatak Europske središnje banke (ECB) o smanjenom kreditnom zaduživanju kompanija u eurozoni u veljači.

Dodatni pritisak generirala je i izjava člana upravnog vijeća ECB-a, finskog guvernera Erkkija Liikanena da bi temeljna inflacija u zoni primjene zajedničke europske valute mogla ostati niska kroz dulje razdoblje čak i uvjetima snažnog rasta gospodarskih aktivnosti.

"Gospodarstvo eurozone u jako je dobrom stanju ali inflacija je i dalje slaba. Tržište se dosada fokusiralo na gospodastvo koje je sada počelo posustajati, što dodatno pojava sumnjičavost ulagača", tumači raspoloženje na tržištu Thu Lan Nguyen iz Commerzbanka.

"Tržište uračunava u cijene valuta podizanje ključnih kamatnih stopa već u proljeće iduće godine, što je po našem mišljenju preoptimistična procjena. Pretpostavljamo da će je tokom ove godine isključiti iz cijena i da će zato euro oslabiti", dodaje Nguyen.

Euro je ove godine jačao zbog procjena trgovaca da će dolar uglavnom slabiti zbog trgovinskog i proračunskog manjka SAD-a i očekivanja ulagača da će veće iznose usmjeriti u eurozonu čije je gospodarstvo u 2018. solidno raslo.

Na te se procjene jučer nadovezala izjava guvernera moćne njemačke Bundesbanke Jensa Weidmanna, vjerojatnog kandidata Njemačke za poziciju predsjednika ECB-a, da očekivanja tržišta o podizanju ključnih kamatnih stopa prema sredini iduće godine "nisu sasvim nerealistična".

Stišavanje bojazni od trgovinskog rata SAD-a i Kine poduprlo je pak danas korejski won i kineski juan, za koje se strahovalo da će znatno oslabiti u slučaju eskalacije trgovinskog spora.

Juan je tako dosegnuo najvišu razinu prema dolaru od 11. kolovoza 2015. godine, od 6,2364 juana za dolar, da bi potom oslabio.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.