SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Zabrinutost zbog visoke proizvodnje spustila cijene nafte ispod 52 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.08.2017. - 17:05:15
LONDON – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara, pritisnute tvrdokornom zabrinutošću zbog visoke razine proizvodnje u Sjedinjenim Državama i u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 51,82 dolara. U gotovo identičnom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 49,03 dolara.

Na početku tjedna trgovci su se ponovo fokusirali na visoku razinu proizvodnje nakon što su podaci pokazali da je OPEC-ova proizvodnja u srpnju dosegnula najvišu razinu u ovoj godini a izvoz zabilježio rekord.

"Tržište očekuje izjave iz Saudijske Arabije kojima bi se signaliziralo da će OPEC ostvariti zacrtanu razinu (proizvodnje)", objašnjava Hans van Cleef iz ABN AMRO-a.

"Cjenovni raspon čini se ograničenim, osim ako OPEC ne izađe s nekim priopćenjem", dodao je.

Predstavnici članica OPEC-a i neovisnih proizvođača sastat će se danas i sutra u Abu Dhabiju kako bi razmotrili mogućnosti poboljšanja usklađenosti sa sporazumom o smanjenju proizvodnje.

U tom su kontekstu u drugi plan pali prosvjedi na libijskom naftnom polju Šarara, zbog kojih je sinoć nakratko obustavljena proizvodnja. Iz državne naftne kompanije najavljuju da će proizvodnja 270.000 barela dnevno na tom polju biti obnovljena već dana.

I u SAD-u je kontinuirano visoka razina proizvodnje, od 9,43 milijuna barela dnevno, zasjenila podatak o smanjenom broju bušotinskih postrojenja u prošlom tjednu.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 50,24 dolara, što znači da je bila 30 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.