SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Zabrinutosti zbog mogućeg trgovinskog rata pritisnule američki i kanadski dolar
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.03.2018. - 15:50:01
LONDON - Tečaj dolara skliznuo je u utorak prema košarici valuta na međunarodnim tržištima u kontekstu većih zabrinutosti zbog prijetnji trgovinskim ratom nakon najave američkih carina na uvoz čelika i aluminija, a pod većim pritiscima bio je kanadski dolar.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

U odnosu na jen, tradicionalno sigurno utočište za kapital u nestabilnim gospodarskim i političkim vremenima, dolar je jutros skliznuo ispod 106 jena, oslabivši 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Drži se tako nedaleko najnižih razina u 16 mjeseci prema jenu, na koje je skliznuo krajem prošlog tjedna nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio visoke carine na uvoz čelika i aluminija.

Euro je pak ojačao blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,2347 dolara, nadoknadivši dio gubitaka povezanih s kratkim valom prodaja kojima je bio izložen u ponedjeljak pod utjecajem ishoda nedjeljnih parlamentarnih izbora u Italiji.

Američki predsjednik Trump u ponedjeljak je bio izložen pojačanim pritiscima iz političkih i diplomatskih krugova, kao i iz američkih kompanija da odustane od najavljenih carina, no poručio je da ne kani odustati od svojih namjera.

"Tržišta moraju odgonetnuti što bi trgovinski ratovi značili za američku valutu", kazala je valutna analitičarka u Rabobanku Jane Foley. Dodala je, međutim, kako opasnost od trgovinskih ratova nedvojbeno negativno utječe na kanadski dolar, posebno u kontekstu najave carina na uvoz čelika i aluminija, s obzirom da je Kanada među glavnim opskrbljivačima Sjedinjenih Država.

Kanadski je dolar u takvom ozračju skliznuo daljnjih 0,25 posto prema američkom imenjaku u usporedbi s prethodnim zatvaranjem i drži se nedaleko najnižih razina u osam mjeseci, na koje je nakratko skliznuo u ponedjeljak.

"Kanadski dolar najviše pogađa pojačano spominjanje trgovinskih ratova", napisali su u bilješci klijentima valutni analitičari Commerzbanka.

"Sutrašnja sjednica kanadske središnje banke bit će odlučujuća za izglede kanadske valute. Ako Bank of Canada pokaže spremnost za daljnje podizanje kamatnih stopa u ovoj godini, kanadski će se dolar moći oduprijeti daljnjem izrazitijem slabljenju", dodali su u bilješci.

Značajnije promjene tečaja zabilježene su i kod švedske krune, koja je pak skliznula na nove najniže razine u osam godina prema euru nakon što je guverner švedske središnje banke rekao da ne bi smio prebrzo ići u smjeru normalizacije monetarne politike jer bi to moglo imati negativne posljedice po švedsku valutu.