SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Zaev: Nova Makedonija neprihvatljivo ime
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 28.02.2018. - 13:02:51
SKOPLJE - Makedonski premijer Zoran Zaev je u intervjuu "Financial Timesu" (FT) ocenio da se Makedonija i Grčka približavaju rešenju dugogodišnjeg spora oko imena.

U danas objavljenom intervjuu Zaev je izrazio nadu da bi to pitanje moglo da bude zatvoreno pre Samita NATO u Briselu u julu, sa kojeg Makedonija očekuje poziv za članstvo u Alijansi.

"Ja sam optimista. Mnogo je teško i svesni smo toga. Ali, bilo bi dobro za obe strane da nadjemo rešenje što je brže moguće", rekao je Zaev za britanski dnevnik FT.

Makedonski premijer je ponovio da za rešenje nije potrebna promena Ustava Makedonije, na čemu insistira grčka strana kao na garanciji za eventualni dogovor.

"Sada je nov zahtev Grčke da treba da napravimo promene u našem ustavu. Ali, ustav je samo knjiga sa domaćim pravilima i nema nikavih implikacija van zemlje. U svakom slučaju promena ustava ne bi značila konačnu garanciju, jer bi neka buduća vlada ponovo mogla da ga promeni", rekao je Zaev.

Povodom imena koja se u javnosti spominju kao predlozi medijatora UN Metjuua Nimica Republika Makedonija (Skoplje), Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Vardarska Makedonija i Nova Makedonija - Zaev je rekao da je predlog Nova Makedonija neprihvatljiv jer nema geografsku odrednicu, ali da bi moglo da se pregovara o preostala četiri imena.

U intevjuu za FT, makedonski premijer je ocenio da integracija Makedonije u NATO treba da ide napred bez obzira na rusko protivljenje širenju Alijanse.

"Rusija nema ništa protiv naše integracije u EU, al ne gleda toliko pozitivno na našu integraciju u NATO. Imamo dobre odnose sa Rusijom. Oni treba da budu svesni da nema druge alternative za našu zemlju, osim integracije u EU I NATO", rekao je Zaev.

U vezi podrške opozicije za eventualni dogovor sa Grčkom, imajući u vodu da je potrebno da sporazum bude ratifikovan u parlamentima dve susedne zemlje, Zaev je rekao da to možda neće ići tako lako.

"U obe zemlje postoji mnogo nacionalizma, kritika, ljudi i grupa koji se protive dogovoru", rekao je premijer Makedonije u intervjuu za FT.