SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Zaev očekuje uspjeh referenduma o promjeni imena Makedonije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.09.2018. - 12:45:27
SKOPJE - Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u nedjelju nakon glasovanja na savjetodavnom referendumu o sporazumu s Grčkom kako je uvjeren da će velika većina građana podržati promjenu imena te bivše jugoslavenske republike, što će joj omogućiti pristupanje NATO-u i otvaranje pristupnih pregovora s EU-om.

"Vjerujem da će ogromna većina to podržati jer je više od 80 posto naših građana za Europsku uniju i NATO", rekao je Zaev novinarima u svom rodnom gradu Strumici na jugu Makedonije.

On je pozvao građane da se u što većem broju izađu na referendum.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, izlaznost do 9 sati bila je 2,5 posto.

Makedonski građani danas se na referendumu izjašnjavaju o tome podržavaju li Prespanski sporazum između Skoplja i Atene o promjeni imena Makedonije, koja bi se, ako referendum prođe, ubuduće zvala Sjeverna Makedonija. Taj je referendum ključni korak za ukidanje grčke blokade makedonskog ulaska u NATO i približavanja EU-u.

Ankete pokazuju da će većina onih koji izađu na referendum zaokružiti 'da' kao odgovor na referendumsko pitanje "Jeste li ste za članstvo u EU-u i NATO-u, uz prihvaćanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?".

Međutim, većina protivnika sporazuma mogla bi bojkotirati referendum tako da je glavno pitanje hoće li se odazvati više od 50 posto birača što je potrebno da bi referendum bio valjan. Registrirano je 1,803.000 birača.

Rezultati referenduma očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta u 19 sati.