SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HOTELI
 
Zagreb dobiva dva luksuzna hotela uz centru grada
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 02.03.2018. - 07:45:14
ZAGREB - Dva nova luksuzna hotela, iza kojih su investitori iz Hrvatske i Albanije, trebala bi se do kraja godine otvoriti u strogom centru Zagreba.

Jedan će biti smješten na uglu Palmotićeve i Jurišićeve ulice, a iza njega stoji Ugo grupa, hrvatska tvrtka u vlasništvu poduzetnika Veljka Župana, dok bi se drugi hotel trebao otvoriti u Praškoj 4, a iza njega je, pak, hrvatska tvrtka Abau koju je osnovala albanska grupacija Gener 2 koja se bavi građevinom i energetikom.

Obje su tvrtke, prema javnim podacima, od gradskih ureda zatražile građevinske dozvole za prenamjenu postojećih prostora u hotel, a ako ne bude žalbi na te projekte, prvi gosti u hotele bi mogli ući već na jesen ove godine, piše Jutarnji list.

Mnogi vjeruju da će turistička 2018. u metropoli biti još bolja od prošle godine kada je Zagreb posjetilo gotovo 1,3 milijuna turista i kada je ostvareno više od 2,26 milijuna noćenja.

Ugo grupa je krajem 2016. godine predstavila svoj novi brend Amadria Park, u koji su ušli Milenij hoteli iz Opatije i Solaris Resort iz Šibenika, a otvorenje hotela u centru Zagreba, kako su nam poručili, njihov je prvi city hotel na prestižnoj lokaciji.

Sama investicija teška je 14,5 milijuna eura, a hotel, koji će se nalaziti u zgradi nekadašnje hrvatske podružnice Wiener Bankverein na uglu Jurišićeve i Palmotićeve ulice, imat će 112 soba i trebao bi se otvoriti na jesen. U Amadria Parku navode da će novi hotel nositi oznaku "Heritage" te da je cijela priča protkana "urbanim zagrebačkim štihom kroz uređenje interijera, ponudu i sadržaje koji će, uz smještaj, boravak u hotelu pretvoriti u cjelokupni doživljaj".

Art deco- Zgrada novog hotela šarmantna je mješavina stilova koji reflektiraju stilske periode art decoa i secesije iz svoga gotovo stoljetnog razdoblja postojanja. Upravo elementi art nouveaua, interpretirani na suvremeni način, poslužit će kao početna točka za definiranje vizualnog identiteta hotela. Prilikom renovacije arhitekti i dizajneri vodit će se idejom da se uspješno spoje tradicija i ideja luksuznog hotelijerstva s naglaskom na gostoljubivosti i gostu u središtu priče - odgovorili su nam u Amadria Parku. Prema gruntovnici, zgrada, koja je nekad bila u vlasništvu Zagrebačke banke, od polovice prošle godine u punom je vlasništvu hotelske tvrtke.
Postoji tek teret od 7,4 milijuna eura kredita podignutog kod bivšeg vlasnika.

Zgrada budućeg hotela je zaštićeno preventivno dobro, građena je u razdoblju od 1921. do 1923. godine, a kako stoji u galeriji nepokretnih kulturnih dobara Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, "projekt su 1921. izradili bečki arhitekti specijalizirani za gradnju bankarskih zgrada, Ernst Gotthilf i Alexander Neumann". Radove je izvodilo "građevno poduzeće Janko Holjac i drugovi".

"Vanjski izgled građevine, kao i bogata unutarnja oprema i dekoracija do danas gotovo u potpunosti očuvanog interijera, dio su totaldizajna art-deco izričaja kojim se ispunjavaju tadašnji najnoviji zahtjevi bankovnih prostorija za praktičnošću i funkcionalnošću, istovremeno ističući reprezentativnost i monumentalnost moderne bankarske palače", stoji u registru.

Samo dvjestotinjak metara zapadnije, u Praškoj 4, trebao bi osvanuti hotel iza kojega na papiru stoji tvrtka Abau, registrirana u Lovranu.

Prema sudskom registru, osnivač te tvrtke je Gener 2, albanska kompanija koja se bavi gradnjom rezidencijalnih, komercijalnih i industrijskih zgrada te poslovima u energetskom sektoru. Jedni su od aktera projekta gradnje Jadranskog plinovoda.

Oni su Gradu poslali zahtjev za rekonstrukciju postojeće zgrade i prenamjene u hotel, no njihov zastupnik u Zagrebu, odvjetnik Boran Bušurelo, navodi kako zasad ne mogu ništa otkriti.

- Nikakvih komentara ove investicije zasad nemamo - kratko nam je rekao Bušurelo.

Uz ova dva hotela, Zagreb bi mogao dobiti još jedan. Kako se već neko vrijeme nagađa, Adris grupa trebala bi otvoriti luksuzni hotel u nekadašnjoj zgradi Croatia osiguranja na Trgu bana Josipa Jelačića, no taj su projekt trenutačno usporili neriješeni imovinsko-pravni poslovi.