SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGAĐAJI
 
Zagreb: Najvažnija svjetska znanstvena konferencija o ekstremnim vrijednostima
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.07.2019. - 13:31:11
ZAGREB – Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1. do 5. srpnja 2019. godine održava se najvažnija svjetska znanstvena konferencija na području analize ekstremnih vrijednosti - Extreme value analysis (EVA conference). 

Konferencija već dvadeset godina okuplja najuglednije svjetske stručnjake, znanstvenike i praktičare iz područja primijenjenih znanosti, kako bi razmijenili znanja i iskustva s područja analize ekstremnih vrijednosti te unaprijedili međusobnu suradnju.

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje EVA konferencije okupilo je gotovo 300 sudionika iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o temama iz područja vjerojatnosti i statistike te njihovoj primjeni na ekstremne rizike. Vodeći svjetski stručnjaci održat će brojna zanimljiva predavanja i edukacije o najaktualnijim temama u modernoj znanosti, poput modeliranja klimatoloških i hidroloških ekstrema, potresa te ekstremnih gubitaka u financijama i osiguranju.

Važnost ove konferencije prepoznata je i u širim krugovima, a zanimljivo je da teorijske osnove cijelog ovog područja znanosti u značajnoj mjeri počivaju na doprinosima William Fellera i Jovana Karamate koji su rođeni u Zagrebu. Značajnu podršku organizatorima pružilo je Croatia osiguranje, koje je prepoznalo izniman značaj EVA konferencije za područje osiguranja, ali i za nacionalno gospodarstvo.

Primjerice, globalne klimatske promjene sve su izraženije i neosporivo utječu na svakodnevni život ljudi. Te se promjene očituju kroz različite pokazatelje, a jedan od njih je sve veća učestalost ekstremnih vremenskih nepogoda. Saniranje posljedica takvih događaja često uzrokuje pozamašne financijske izdatke. U tom pogledu osiguranje ima jednu od ključnih uloga, kao koristan alat u prevenciji nenadanih troškova.

„Osiguranje pruža financijsku sigurnost i ublažava gubitke, ali isto tako omogućava adekvatnu procjenu rizika i širenje informacija o njima. Funkcija osiguranja je iznimno odgovorna, jer uz pomoć naprednih rješenja koja kreiramo stvaramo temelje za sigurnu budućnost pojedinca i zajednice. U svakodnevnom radu svakako je potrebno konstantno unapređivanje stohastičkih alata i metoda koje se koriste pri izračunima, dok širok spektar vrsta osiguranja na kojima ih primjenjujemo te mogućnost razvijanja novih modela čini naš posao vrlo zanimljivim. Ovogodišnja EVA obiluje aktualnim temama i primjenjivim rješenjima upravo u ovom području", rekao je Vedran Horvatić, direktor Ureda za upravljanje rizicima Croatia osiguranja.

Uz podršku samoj konferenciji, Croatia osiguranje je svojim uključivanjem podržalo i djelovanje Prirodoslovno-matematičkog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Croatia značajne napore ulaže u procese planiranja i upravljanja karijerom svojih zaposlenika, a taj proces može započeti već za vrijeme njihova studiranja. Stručnjacima iz područja matematike i statistike Croatia osiguranje nudi brojne mogućnosti osobnog i profesionalnog razvoja te ih potiče da poput svojih kolega iz drugih sektora rade na novim i inovativnim rješenjima te sudjeluju u razvoju projekata i poslovnih procesa.