SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USLUGE
 
Zagreb uskoro uvodi e-usluge za građane
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.05.2017. - 12:52:21
ZAGREB - Grad Zagreb užurbano se priprema za uvođenje projekta e-Zagreb koji će označiti početak nove ere u služenju gradske uprave građanima.

Kako nam je neslužbeno potvrđeno u Uredu gradonačelnika, upravo ovih dana obavljaju se završne pripreme i testiranja sustava e-Zagreb kako bi idućega tjedna prve e-usluge postale dostupne građanima. Prvi će novi sustav isprobati ovlašteni procjenitelji nekretnina.

O čemu se zapravo radi? Zagrebačka gradska uprava odlučila je biti prva u zemlji koja će u cijelosti digitalizirati svoje poslovne procese i na taj način postati gradska uprava bez papira. Plan je da se u roku dvije godine sve usluge pretvore u e-usluge. A to znači da će građani moći iz svoje kuće ili iz svoga ureda elektronskim putem zatražiti svaki dokument, i onda istim putem, elektronski, dobiti traženi dokument. Sličan sustav primjenjuje država nakon uvođenja e-Građana, a upravo će ta platforma omogućiti i širu primjenu e-Zagreba.

Što će se moći tražiti putem e-Zagreba? U konačnici bi sve usluge grada, odnosno svi upravni i poslovni procesi trebali biti dostupni u elektronskom obliku. Od potvrda o priključku za vodu do potvrda o pravu na naknadu za novorođenčad. Koliko će sustav e-Zagreb olakšati komunikaciju gradske uprave s građanima pokazuje i podatak o tome da gradska upravna tijela godišnje prime u prosjeku 811 tisuća, a izdaju 828 tisuća različitih podnesaka u papiru. Dakle, oko 6500 svakog dana.