SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Zagreb želi sjedište Europske agencije za lijekove
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 26.03.2017. - 20:07:57
ZAGREB - Grad Zagreb odlučio je istaknuti kandidaturu za dobivanje Europske agencije za lijekove.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poslao je prošlog tjedna pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da hitno pokrenu službenu kandidaturu Hrvatske za preseljenje EMA-e u glavni grad.

Agencija je trenutno smještena u Londonu, no zbog Brexita svoje novo sjedište morat će potražiti u nekoj drugoj zemlji Europske unije.

U EMA-i trenutno radi 900 vrhunskih stručnjaka, a godišnji proračun agencije je oko 300 milijuna eura. Osim toga, godišnje Agenciju posjeti više od 300 tisuća znanstvenih eksperata, kako piše Bandić u svom pismu, pa je vrlo jasna računica zbog čega je kandidaturu za dobivanje EMA-e već istaknulo 20-ak europskih država.

- Inicijativom za pozicioniranje sjedišta ove agencije u Hrvatskoj pokazali bismo da se vidimo u samom srcu Europe, a ne na njezinu rubu te da smo spremni ispuniti najviše europske standarde - piše premijeru Bandić.

Osim toga, Bandić nastavlja kako bi dovođenje Agencije u Hrvatsku bilo značajno, ne samo radi jasnih ekonomskih efekata, već i kao čin demonstracije hrvatskim građanima da od EU mogu dobiti prvoklasnu vrijednost “što će nedvojbeno pojačati građanski osjećaj pripadnosti Uniji”.

- Udružimo snage, pristupimo ovoj zadaći organizirano i ambiciozno, kao nadstranačkom pothvatu, isključivo namijenjenom boljitku naše zajednice - piše Bandić i dodaje kako je Grad spreman udovoljiti najsloženijim stručnim, logističkim i drugim zahtjevima koje postavlja smještaj te agencije.

Koliko su spremni ići objašnjavaju nam i neki Bandićevi bliski suradnici koji smatraju kako bi cijela Hrvatska od toga imala ogromnu korist, “ravnu dobitka jackpota”.

- Mi smo doslovno spremni sutra se iseliti iz zgrade Gradske uprave kako bismo tamo smjestili agenciju. To je potencijal u ekonomskom i turističkom smislu, ali prije svega u znanstveno istraživačkom kontekstu. Jednostavno, za ovo se kao cijela zemlja, ako treba, da se figurativno izrazim, moramo potući s drugim državama - kaže naš sugovornik.

EMA je agencija Europske unije osnovana 1995. i nadležna je za procjenu sigurnosti i odobravanje stavljanja lijekova na tržište Unije. Prema nekim prognozama, iz Londona bi trebala iseliti do kraja 2019. godine.
Konačnu odluku o novom sjedištu agencije donosi Europsko vijeće u kojem sjede šefovi država, a da je već odavno počeo proces lobiranja, pregovaranja i političke trgovine, otkrila je nedavno i EU zastupnica Biljana Borzan, koja je lani u studenom imenovana za predstavnicu Parlamenta za odnose s EMA-om. Kaže mi kako su u samoj Agenciji već napravljene dvije ankete među zaposlenicima o tome žele li ostati u Agenciji nakon preseljenja iz Londona.

- Gotovo sve vlade su iskazale interes, a sljedeći tjedan trebala bi se naći i s predstavnicima Grada Zagreba. Koliki je interes dovoljno govori činjenica da, primjerice, Švedska ima ministra bez portfelja čiji je jedini posao da Agenciju smjesti u Stockholm - kaže Borzan.

Objašnjava i kako su mnoge države i gradovi partneri već napravile ekspertne timove i elaborate u kojima objašnjavaju zašto bi oni bili najbolje mjesto za tu agenciju.

- Mi kasnimo, ali još sve možemo stići jer imamo i svoje prednosti. Hrvatska nema nijednu EU agenciju, Zagreb ima potrebne smještajne kapacitete, kao i odličnu prometnu infrastrukturu - kaže Borzan.

Osim tih uvjeta, na papiru će se odlučivati i o tome koliko je jak poduzetnički inkubator i Sveučilište. Sve ostalo su pregovori prvenstveno sa šefovima europskih država koji na kraju odlučuju kome će dodijeliti ovaj jackpot i po tome će se vidjeti koliko je uistinu jaka naša diplomacija.