SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Adris u fokusu investitora
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 19.03.2018. - 17:08:19
ZAGREB - Zagrebačka burza na početku je novog tjedna ponudila ipak nešto živahniju trgovinu.

Oba Adrisova izdanja bila su u fokusu investitora, a valja izdvojiti i divovsku blok transakciju dionicama Auto-Hrvatske.

CROBEX je porastao 0,2 posto, na 1.847,61 bod dok je CROBEX10 ojačao 0,5 posto, na 1.74,67 bodova. Ukupno je ostvareno gotovo 27,4 milijuna kuna prometa, od čega se deset milijuna odnosi na redovni dionički promet.

Valja izdvojiti blok transakciju dionicama Auto-Hrvatske (ZSE:AUHR-R-A) vrijednu 11,6 milijuna kuna. Riječ je o 16.617 dionica trgovanih po 700 kuna. U redovnom dijelu trgovine dionice Auto-Hrvatske dkočile su 2,9 posto, na 700 kuna, uz gotovo 403 tisuće kuna prometa. 

U redovnom dijelu trgovine najviše su likvidnosti, 2,6 milijuna kuna, ostvarile redovne Adrisove dionice (ZSE:ADRS-R-A), a cijena im je skočila 2,4 posto, na 510 kuna. Povlašteni Adris (ZSE:ADRS-P-A) imao je milijun kuna prometa, a dionice su skočile tri posto, na 448 kuna. Najveća je tražbina u priči oko Agrokora upravo ona Adris Grupe od milijardu kuna, a osigurana je zalogom na dionicama Jamnice i Konzuma, te zadužnicama koje su izdali Agrokor, Konzum i Jamnica. Po procjeni koju su prije nekoliko dana objavili konzultanti Jamnica vrijedi između 224 i 348 milijuna eura pa bi hipotetski Adris mogao naplatiti dug s pola Jamnice.

Arena Hospitality Group (ZSE:ARNT-R-A) imala je gotovo 2,3 milijuna kuna prometa, a cijena je porasla 1,2 posto, na 430 kuna.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) ostao je na nepromijenjenih 165,50 kuna, uz 548 tisuća kuna prometa. Radnici Hrvatskog Telekoma prosvjedovali su u subotu pred HT centrom na zagrebačkom Cvjetnom trgu protiv smanjenja plaća i otpuštanja radnika tražeći razgovor s Upravom HT-a na ravnopravnim temeljima te su najavili kako će se za svoja prava boriti "do kraja".

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) cijenu je spustila 1,7 posto, na 41,40 kuna, uz 464 tisuće kuna trgovine.

Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) je bio gubitnik dana zbog pada cijene od 3,9 posto, na 16 kuna, uz 431 tisuću kuna prometa. Radnici metaloprerađivačke tvrtke Dalekovod Proizvodnje u štrajku su već gotovo tjedan dana.  Razlozi su neuspjeli pregovori o novom Kolektivnom ugovoru i prijedlog odnedavnog predsjednika uprave Gordana Kolaka da svih 580 radnika dobije otkaz ugovora o radu kako bi im bio ponuđen novi sa znatno smanjenim pravima. Među njima je i smanjenje plaće za 20 posto.

Dobar dan imala je Maistra (ZSE:MAIS-R-A) koja je podigla cijenu 1,4 posto, na 300 kuna, uz 223 tisuće kuna prometa. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.