SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Atlantska i dalje raste zbog oporavka brodarskog tržišta
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 17.05.2016. - 17:28:31
ZAGREB - Nastavljen je trend blagog pada indeksa na Zagrebačkoj burzi uz uobičajenu razinu prometa koju su danas malo podigle četiri transakcije dionicama Medike.

CROBEX je srezan 0,1 posto, na 1.692,10 bodova dok je CROBEX10 pao 0,2 posto, na 988,77 bodova. Ukupno je ostvareno gotovo 8,5 milijuna kuna prometa, a  više od polovine te brojke idu na račun spomenute Medike.

Medika (ZSE:MDKA-R-A) je kroz četiri velike transakcije uknjižila ukupno 4,4 milijuna kuna prometa. Riječ je o 340 dionica po cijeni od 13.000 kuna što predstavlja dnevni pad od 3,7 posto.

Adris je danas iznova potvrdio interes za ACI, ali ne i za državne udjele u hotelskim tvrtkama što je njegovim povlaštenim dionicama (ZSE:ADRS-P-A) donijelo promet od gotovo 806 tisuća kuna, uz nepromijenjenu zadnju cijenu od 393 kune. Prosječna je cijena blago pala, na  391,62 kune. Adris Grupa je i dalje zainteresirana za ACI, ali ne i za turističke tvrtke u kojima država nudi svoj udjel na prodaju, doznaje se od člana Uprave Adris Grupe i predsjednika Uprave hotelske kompanije Maistra Tomislava Popovića.

"Adris grupa iskazivala je i prije, a i sada svoju zainteresiranost za ACI, ali stvar je stvarno u rukama države", istaknuo je Popović.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bilježi treći uzastopni rast cijene. Danas su dioonice podignute 0,4 posto, na 140,99 kuna, uz 714 tisuća kuna prometa.

I danas je među najvećim dobiticima bila Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) koja je uzletjela 4,3 posto, na 133,49 kuna, uz 397 tisuća kuna prometa. U posljednje tri trgovine tržišna kapitalizacija povećana je visokih 11,2 posto, na krilima oporavka globalnog brodarskog tržišta. BDI Index jučer je zaključio na 613 bodova, uz dnevni rast od 2,2 posto.

Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) ostvario je 210 tisuća kun a trgovine uz rast od 0,4 posto, na 1.123,40 bodova.

Turistički je sektor prometom od mršavih 172 tisuće kuna predvodila Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A), a njezina je cijena podignuta 0,4 posto, na 24 kune.

Drugi dan uzastopno Podravka (ZSE:PODR-R-A) je ostala na nepromijenjenoj zadnjoj cijeni od 340 kuna, uz ostvarenih 107 tisuća kuna prometa. Prosječna cijena, biljaži blagi rast, također na 340 kuna.

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) danas je bila izvan fokusa ostvarivši tek 32 tisuće kuna prometa uz nepromijenjenu cijenu od 820 kuna. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je svoj vlasnički udio u Atlantic Grupi, izvijestili su u utorak iz Atlantic Grupe napominjući kako ta transakcija signalizira uspješan završetak jedne razvojne faze kompanije te spremnost na novi strateški iskorak. EBRD je u privatnoj ponudi koju je vodilo investicijsko društvo Intercapital Securities, 13. svibnja prodao 132.615 dionica koje predstavljaju 3,98 posto dionica Atlantic Grupe. Taj je udjel, podsjetimo, kupio AZ OMF.

Interes nije potaknula niti dividenda Hrvatske poštanske  banke (ZSE:HPB-R-A) pa je njezinim dionicama ostvareno svega 5.400 kuna prometa. Dioničari Hrvatske poštanske banke na glavnoj skupštini odlučili su o isplati 30,77 milijuna kuna dividende ili 15,2 kune po dionici, nisu dala razrješnicu Upravi za poslovnu 2015. godinu, dok odluku o razrješnici članovima Nadzornog odbora nisu donijeli, priopćeno je u utorak iz HPB-a.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.