SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE EQUITY PREVIEW
 
Zagrebačka burza: BDP u fokusu investitora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.11.2017. - 09:37:50
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, uobičajeno za početak tjedna, jer zasad nema vijesti koje bi mogle znatnije potaknuti tržište.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,37 posto, na 1.859 bodova, a Crobex10 za 0,03 posto, na 1.087 bodova.

Među sektorskim indeksima, po dobitku od 12,5 posto prednjačio je Crobextransport, dok je najviše oslabio Crobexnutris, 0,95 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 29,6 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Prošloga tjedna domaće tržište zaključilo je u blago pozitivnom teritoriju, no uz dodatno oslabljenu likvidnost", kaže Magdalena Dolenec, mlađa analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, s obzirom na nedostatak važnijih korporativnih vijesti, danas se očekuje opreznije trgovanje.

"Tijekom tjedna investitori će popratiti objavu podatka o BDP-u, koja se očekuje u srijedu", ističe Dolenec.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u srijedu prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, a osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 3,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 3,3 do 3,9 posto.

Bit će to već 12. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,8 posto na godišnjoj razini.

Ostvare li se procjene makroekonomista, rast od 3,5 posto bio bi najbrži od četvrtog tromjesečja 2007. godine, kada je gospodarstvo također poraslo po toj stopi.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Valamar Riviere s redovnim prometom od 5,2 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena korigirana 0,5 posto na tjednoj razini, na 43,69 kuna. U blok transakciji dionicom Valamara ostvareno je još 6,55 milijuna kuna prometa.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantske plovidbe s prometom od 3,1 milijun kuna, i rastom cijene za 11,6 posto, na 579 kuna.

Među tri najlikvidnija izdanja našla se i dionica HT-a, s prometom od 2,6 milijuna kuna i blagim padom cijene od 0,27 posto, na 166,94 kune.

Najveće dobitnice bile su brodarske tvrtke, pa je, uz Atlantsku plovidbu, znatno poskupila i dionica Jadroplova, za 22,4 posto, te Uljanik plovidbe, za 16,15 posto.

Ipak, najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Jamnice, sa skokom cijene za 25 posto.

Istodobno su najviše potonule cijene dionica Belja, za 9,5 posto, i Tehnike, za 8,2 posto.

"Na globalnim burzama prošloga tjedna vladao je pozitivni sentiment, a indeksi na Wall Streetu dosegnuli su svoje povijesne maksimume na krilima rasta cijena nafte i dobrih očekivanja uoči 'Crnog petka'", navodi Dolenec.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,85 posto, na 23.557 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na rekordna 2.602 boda, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na rekordnih 6.889 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 7.409 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,5 posto, na 13.059 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 5.390 bodova.