SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Blagi rast indeksa, Tehnika na meti špekulanata
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 27.11.2017. - 17:09:45
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je Zagrebačkoj burzi opreznu trgovinu uz blage promjene indeksa.

Valamar Riviera bila je u fokusu, a Tehnika i Agrokorova izdanja opet su bili na meti špekulanata.

CROBEX je ojačao 0,1 posto, na 1.862,36 bodova dok je CROBEX10 podignut 0,04 posto, na 1.088,09 bodova. Ukupno je ostvareno 12,4 milijuna kuna prometa, od čega se na redovni dionički promet odnosi manje od sedam milijuna.

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) bila je najtrgovanija sa 1,9 milijuna kuna prometa uz rast cijwene od 0,2 posto, na 106 kuna.

Sjajan dan imao je Viktor Lenac (ZSE:VLEN-R-B) koji je podignut 6,1 posto, na 14,61 kunu, uz 526 tisuća kuna trgovine. Unatoč problemima s kojima se opet, više od četiri godine nakon ulaska u EU, suočava hrvatska brodogradnja, ova će godina biti itekako dobra za brodogradilište Viktor Lenac. U prva tri kvartala ostvarili su neto dobit od 27 milijuna kuna te poslovne prihode u iznosu od 401,6 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Štoviše, Uprava očekuje i visoku neto dobit na kraju 2017. te najavljuje prihode koji će biti na razini jedne od najboljih dosadašnjih godina.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) oslabio je 0,1 posto, na 166,82 kune, uz 354 tisuće kuna prometa. HT ima najbolju mobilnu podatkovnu i govornu uslugu među svim mrežama u Hrvatskoj. Potvrđuje to test kompanije P3 Communications koja je HT-u dodijelila P3 „Best in Test" certifikat, međunarodno priznati dokaz kvalitete mreže. Certifikati koje P3 dodjeljuje široko su prihvaćeni kao nepristrani i reprezentativni rezultati testiranja mobilnih mreža, zbog toga što se temelje na realnoj usporedbi svih konkurenata na pojedinom tržištu. P3 Communications je mreže testirao u 65 zemalja na pet kontinenata.

Agrokorova izdanja danas u minusu. Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je oslabio 1,1 posto, na 823 kune, uz 392 tisuće kuna trgovine. Jamnica (ZSE:JMNC-R-A) je srezana 6,4 posto, na 12.888 kuna, uz 216 tisuća kuna prometa. Na nedavnoj konferenciji HoReCa grupe u Vodicama, predsjednik Uprave Jamnice Mislav Galić najavio je veliki rast dobiti njegove kompanije.- Da Vlada nije imenovala povjerenika, danas uopće ne bi bilo moguće razgovarati o poslovanju Jamnice. U travnju je Jamnica bila u vrlo teškoj situaciji, a upravo ovaj Vladin rez uoči početak sezone donio je stabilnost poslovanja našoj tvrtki i vratio povjerenje poslovnih partnera. Stoga će Jamnica ovu godinu završiti s monog većom dobiti nego lani, tvrdi Galić.

Tehnika (ZSE:THNK-R-A) je bila dobitnica dana sa skokom od 9,9 posto, na 121 kunu, uz gotovo 350 tisuća kuna prometa. 

Nakon blage korekcije u petak, Atlantska oplovidba (ZSE:ATPL-R-A) ponovno je u plusu. Cijena je danas podignuta 1,6 posto, na 588,40 kuna, uz gotovo 304 tisuće kuna prometa.