SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni pad CROBEX-a, Viktor Lenac dobitnik dana
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 11.09.2017. - 17:03:47
ZAGREB - Negativni sentiment na početku novog tjedna na Zagrebačkoj burzi uz ponovno slabu likvidnost.

Investitori su se fokusirali na svega tri izdanja dok su svi ostali ostvarili daleko manje promete.

CROBEX je oslabio četvrti dan uzastopno i to 0,1 posto, na 1.881,44 boda doki je CROBEX10 spušten 0,01 posto, na 1.114,83 boda. ukupno je ostvarenoi samo 3,4 milijuna kuna prometa.

Povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) bile su najtrgovanije sa 643 tisuće kuna uz rast cijene od pola postotka, na 451,49 kuna, čemu je vjerojatno zaslužna dobra vijest iz Cromarisa. Ova je tvrtka U srpnju i kolovozu zabilježila daljnji rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Tijekom dva ljetna mjeseca prodano je ukupno 1.685 tona vrhunske bijele ribe, što je rast od 14 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pri čemu je samo u kolovozu ove godine Cromaris na tržište plasirao rekordne 844 tone. Ukupno je u prvih osam mjeseci ove godine prodano više od pet tisuća tona ribe, što predstavlja rast od pet posto. Uz zadržane cijene na istoj razini, rast količina prati i jednak rast prihoda. U Italiji je pak, kao najvećem i najznačajnijem tržištu, u srpnju i kolovozu ostvaren rast od čak 49 posto, odnosno u prvih osam mjeseci prosječno rast od 21 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. 

Đuro Đaković (ZSE:DDJH-R-A) bio je među dobitnicima dana zaslugom skoka od 3,7 posto, na 26,45 kuna, uz gotovo 546 tisuća kuna prometa. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) imala je gotovo 425 tisuća kuna prometa, a cijena je korigirana 0,3 posto, na 46,76 kuna. u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,2 posto, na 46,88 kuna. Najveća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera objavila je protekloga tjedna da odgađa investicije u smještajne objekte Pinia u Poreču i objekte planirane za 2018. zbog neizvjesne fiskalne politike za investitore u turizmu.

AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) srezan je 1,2 posto, na 164,55 kuna, uz 215 tisuća kuna prometa. 

Novi posao za američku mornaricu pretvorio je Viktora Lenca (ZSE:VLEN-R-B) u dobitnika dana. Dionice su uzletjele 8,5 posto, na 13,35 kuna, uz 192 tisuće kuna prometa.  Početkom tjedna u uvalu Martinšćica stiže 'USNS Trenton', logistički brod Šeste flote Američke ratne mornarice, aluminijski katamaran namijenjen brzim intervencijama servisiranja američkih vojnih brodova na Mediteranu te prijevozu ljudi i opreme.Na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac trebao bi se zadržati do početka listopada. 'USNS Trenton' blizanac je broda 'USNS Chocktaw County' koji je na remontu u Lencu bio koncem 2015. godine.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) imao je samo 167 tisuća kuna prometa uz šesti uzastopni pad cijene. Danas su dionice pale 0,2 posto, na 175,70 kuna.