SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni rast CROBEX-a
Autor/izvor: Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke
Datum objave: 07.08.2018. - 18:10:40
ZAGREB - Pozitivan sentiment na Zagrebačkoj burzi se nastavio i u utorak, indeksi su zabilježili rast, te je i likvidnost živnula.

CROBEX je kraj dana dočekao na 1.838 bodova, što predstavlja rast od 0,6 posto, koliko je porasla i njegova uža inačica, indeks CROBEX10, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus ojačao 1,6 posto. Među sektorima, najviše je profitirao indeks građevinskog sektora, koji je uzletio oko 9 posto, dok je u crvenom jedino zaključio indeks sektora industrije, i to s padom od 0,8 posto.

Ukupno je portrgovano oko 10,3 milijuna kuna, pri čemu je 2,2 milijuna kuna prikupljeno u blok trgovanju dionicom Hrvatskog Telekoma. U redovnom trgovanju dva su izdanja ostvarila milijunske promete. Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su na prometu od 3,7 milijuna kuna ojačale 1,2 posto, dok su dionice Arene ostvarile pad cijene od 1,2 posto na prometu od 1,7 milijuna kuna.

S rastom cijene od 27,8 posto, titulu dobitnika dana je pokupila dionica Tehnike, kojom je krajem dana i obustavljeno trgovanje zbog podnijetog prijedloga o otvaranju stečajnog postupka nad kompanijom od strane Zagorje Tehnobetona. Dobre izvedbe su imale i dionice Ingre i Dalekovoda, koje su ojačale redom 4,5 posto i 3,5 posto.

Na strani gubitnika, povlaštene dionice Končar D&ST su potonule 8,3 posto, dionice Brodogradilišta Viktor Lenac su izgubile 1,6 posto na vrijednosti, dok su dionice AD Plastika oslabile 1,5 posto.