SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Dno likvidnosti i male promjene indeksa
Autor/izvor: Anto Augustinović, analitičar tržišta kapitala Erste banke
Datum objave: 11.01.2019. - 17:32:41
ZAGREB - U petak se na hrvatskom tržištu kapitala nastavila vrlo slaba likvidnost, pri čemu su indeksi zabilježili tek manje promjene vrijednosti, što je bilo obilježje i cijelog tjedna.

Indeks CROBEX je u petak zaključio na 1.734,51 bodova, što predstavlja pad za 0,32 posto u odnosu na prethodni dan. Ipak, zahvaljujući dobicima ostvarenim sredinom tjedna, njegova vrijednost se na tjednoj razini povećala za blagih 0,27 posto, čime je nastavio niz naizmjeničnih porasta i padova koji traje zadnjih sedam tjedana.

Indeks blue chip dionica CROBEX10 u petak je neznatno ojačao, za 0,07 posto na 1.006,88 bodova, dok se među sektorskim indeksima rastom istaknuo CROBEXtransport, čija je vrijednost porasla više od dva posto.

Vrlo slaba likvidnost, koja je karakterizirala cijeli tjedan, nastavila se i u petak kada je dionički promet iznosio tek nešto manje od tri milijuna kuna, čak i manje od tjednog prosjeka od četiri milijuna kuna. Najviše se trgovalo dionicama Maistre, koje su ostvarile promet od 680 tisuća kuna, ali su zaključile bez promjene cijene na 300,00 kuna. Cjenovni pomak nisu zabilježile niti povlaštene dionice Adrisa, koje su sa 450 tisuća kuna prometa zauzele drugo mjesto po likvidnosti te zaključile, kao i prethodnog dana, na 419,00 kuna.

Većina najaktivnijih izdanja uknjižila je tek manje promjene vrijednosti. Na strani gubitnika izdvajaju se jedino dionice Atlantske plovidbe, čija je cijena pala za 2,97 posto na 327,00 kuna, dok su se na strani dobitnika našle dionice Optima Telekoma s porastom za 1,80 posto na 1,70 kuna.