SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE EQUITY PREVIEW
 
Zagrebačka burza: Dobre vijesti za brodare i građevinare
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 24.07.2015. - 09:35:42
ZAGREB - Dva pomalo zaboravljena sektora dobivaju ipak sve više pozornosti investitora na domaćem tržištu.
Riječ je o građevinskom i brodarskom sektoru koji su u zlatno doba Zagrebačke burze svojim poklonicima znali priuštiti ogromne zarade da bi posljednjih pet-šest godina pali u zaborav većinom oštro spustivši cijene u odnosu na spomenuto razdoblje.

Brodarski je sektor već prošloga tjedna dobio poticaj od rasta Baltic Dry Indexa na najvišu razinu u osam mjeseci. Jučer je BDI Index korigiran nakon 22 dana uzastopnog rasta, no neke korporativne vijesti daju razloga za optimizam poklonicima brodarskog sektora. Riječ je o dividendi Tankerske plovidbe i najavi novog pokušaja privatizacije Jadroplova.

Uprava Tankerske plovidbe (ZSE:TNPL-R-A) predlaže Glavnoj skupštini smanjenje temeljnog kapitala i isplati dividende u iznosu od 37,31 kune po dionici.
Dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti ostvarene u poslovnoj 2006. godini u ukupnom iznosu od 20.839.015,47 kuna. Pravo na isplatu dividende pripada svim dioničarima koji su na dan održavanja skupštine upisani kao dioničari u SKDD-u. Dividenda će se isplatiti u roku od mjesec dana od dana donošenja ove odluke. Temeljni kapital će se smanjiti povlačenjem 67.848 vlastitih redovnih dionica nominalne vrijednosti 600 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 40.708.800,00 kuna. Tako će se temeljni kapital smanjiti s iznosa od 375.831.000,00 kuna za iznos od 40.708.800,00 kuna, na iznos od 335.122.200,00 kuna.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) potkraj godine ponovo će pokušati privatizirati splitski Jadroplov. Prethodno bi se zadnjeg dana kolovoza provelo pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka iz prethodnih godina. Temeljni kapital Jadroplova (ZSE:JDPL-R-A) s 589,2 milijuna kuna smanjio bi se na 343,7 milijuna, a nominalna vrijednost dionice smanjila bi se s 360 na 210 kuna. Time bi se, procjenjuju DUUDI-a i Centra za restruturiranje i prodaju, moglo podići interes za preuzimanje splitskog brodarskog poduzeća, koje je u većinskom vlasništvu države, a za čijih 70 posto dionica na natječaju početkom godine nije bilo obvezujućih ponuda.

Za poklonike građevinskog sektora važna je informacija kako su građevinski radovi u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, bili 0,7 posto veći u odnosu na svibanj prošle godine pa se tako u svibnju rast na godišnjoj razini bilježi treći mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za  statistiku (DZS). Prema ranijim podacima DZS-a, prvi rast građevinskih radova na godišnjoj razini u zadnje dvije godine zabilježen je u ožujku ove godine i iznosio je 1,2 posto, dok je u travnju ta stopa bila znatno niža i iznosila je 0,1 posto. No, na mjesečnoj razini, prema desezoniranim indeksima, građevinski su radovi u svibnju ove godine bili manji za 0,2 posto u odnosu na travanj. Statistički podaci pokazuju da su na rast građevinskih radova u svibnju na godišnjoj razini podjednako utjecali radovi na zgradama i ostalim građevinama - u obje se kategorije bilježi stopa rasta od 1,2 posto prema svibnju lani. I investitori primjećuju pozitivne trendove u ovom sektoru pa je CROBEXkonstrukt od početka srpnja povećao vrijednost 4,5 posto, na 505,74 boda, iako je obujam prometa još uvijek daleko od željenoga.