SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI PREGLED ZSE
 
Zagrebačka burza: Indeksi pali, HUP-Zagreb dobitnik tjedna
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 10.02.2018. - 19:25:24
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je novu korekciju indeksa, no znatno slabijeg intenziteta nego na globalnim tržištima.

Hrvatsko tržište kapitala tako je još jednom potvrdilo da je u neskladu s globalnim trendovima, bilo kad je u pitanju optimizam, bilo kao ovaj put kad je u pitanju korekcija.

Valamar Riviera bila je u fokusu investitora, a najviše pozornosti ovoga tjedna izazvalo je Adrisovo preuzimanje HUP-a Zagreb.

CROBEX je u tjednu oslabio 0,7 posto, na 1.864,48 bodova. CROBEX10 je pao 0,4 posto, na 1.081,38 bodova. Ukupni dionički promet pao je za 30 posto ili 22,9 milijuna kuna te je iznosio 54 milijun kuna.

Najlikvidnija je bila Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) čijim je dionicama ostvaren promet od 13,2 milijuna kuna, uz pad cijene od 2,6 posto na 41,90 kune. Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) prihvatilo je zajedničku ponudu Valamar Riviere i AZ fonda za kupnju Hotela Makarska, kao i ponudu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste za crikvenički Jadran, dok je za Hotele Maestral ponudu odbacio i uskoro će raspisati novi natječaj. Hoteli Makarska pak našli su kupca nakon više od deset godina pokušaja prodaje državnog udjela od 55,5 posto, za što je kompanija Valamar Riviera, koja u tome djeluje zajedno sa AZ mirovinskim fondom, ponudila 172,6 milijuna kuna ili oko 22,6 milijuna kuna više od početno tražene cijene za te dionice. Najavili su znatna ulaganja u Makarskoj, no, ni iz CERP-a sada ni iz Valamara do sada nisu otkrili koliko točno planiraju uložiti.

AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) bilježi blok promet od gotovo pet milijuna kuna, a cijena mu je rasla 2,5 posto na 187 kuna. 

Dionice HT-a (ZSE:HT-R-A) trgovane su u iznosu od 4,6 milijuna kuna, a poskupjele su za 1,21 posto na 167 kuna.

Dobitnike predvodi HUP Zagreb (ZSE:HUPZ-R-A) s tjednim rastom cijene od 5,6 posto na 3.760 kuna uz promet od 1,7 milijuna kuna. Slijedi povlašteno izdanje Adris Grupe s poskupljenjem od 2,56 posto na 441 kunu, a njegov tjedni promet iznosi 2,8 milijuna kuna.  Adris grupa postaje strateški partner najveće zagrebačke hotelijerske tvrtke HUP-Zagreb, s kojom je potpisala ugovor o kupoprodaji kojim postaje vlasnikom 77,7 posto udjela u Expertusu, većinskom dioničaru HUP-a, izvijestili su u ponedjeljak iz Adrisa. Kupnjom 77,7 posto udjela u Expertusu, koji u HUP-u drži 58,6 posto dionica, Adris grupa stvara vodeću hotelsku nacionalnu tvrtku koja posluje u najatraktivnijim turističkim odredištima, Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu, a ulaskom u segment gradskih hotela, poput HUP-ovih u Zagrebu, i nastavkom suradnje s uglednim svjetskim brendovima Marriot grupacije odnosno Sheratonom i Westin s kojima HUP surađuje godinama, Adris nastavlja sa strategijom ulaganja u najviše segmente hotelske ponude.

Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A) cijenu je podigla 2,1 posto, na 58,00 kuna uz promet od 2,1 milijuna. 

Tjedan bez postotne promjene zabilježila su dva izdanja; Čakovečki mlinovi (ZSE:CKML-R-A) s zadnjom cijenom od 6.450 kuna i prometom od 1,3 milijuna i Končar EI (ZSE:KOEI-R-A)  sa zadnjom cijenom od 705 kuna i prometom od dva milijuna kuna.

Gubitnica tjedna bila je Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) kojoj je cijena srezana 3 posto, na 640 kuna uz promet od 2,6 milijuna kuna.