SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Podravka u fokusu
Autor/izvor: Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke
Datum objave: 13.08.2018. - 17:25:08
ZAGREB - Domaće tržište kapitala je novi trgovinski tjedan otvorilo u crvenom teritoriju, indeksi su zabilježili pad, dok je likvidnost blago ojačala, ali se i dalje zadržala na niskim razinama.

Indeks CROBEX je s padom od 0,3 posto kraj dana dočekao na 1.830,85 bodova, što je ujedno njegov drugi uzastopni pad, dok je uži indeks CROBEX10 izgubio 0,4 posto na vrijednosti.

Sektorski gledano, najviše je izgubio indeks sektora industrije, koji je potonuo 1,1 posto, dok je dobitnike predvodio indeks građevinskog sektora, s rastom od gotovo 2 posto

Ukupna likvidnost je ojačala na 5,6 milijuna kuna, dok je oko dvije petine prometa ostvarilo samo jedno izdanje. Najviše se trgovalo dionicama Podravke, koje su na prometu od 2,2 milijuna kuna ojačale 1,5 posto, čime su se svrstale među jedinog milijunaša kao i među glavne dobitnike dana.

Druge po aktivnosti su bile povlaštene dionice Adrisa, koje su na prometu od 856 tisuća kuna zabilježile pad cijene od 1,8 posto.

Titulu gubitnika dana je ipak pokupila dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je cijena potonula 4,1 posto nakon što je Palumbo Grupa objavila ponudu za preuzimanjem preostalih dionica brodogradilišta po cijeni od 9,26 kuna po dionici. Loše izvedbe su imale i dionice Luke Rijeka, koje su izgubile 3 posto na vrijednosti, dok su dionice Arena Hospitality Grupe oslabile 1 posto.Uz već spomenutu dionicu Podravke, dobre izvedbe od aktivnijih izdanja su imale i dionice Hotela Maestral te Hrvatskog Telekoma, koje su ojačale redom 1,8 posto i 0,3 posto.