SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI PREGLED ZSE
 
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Atlantic Grupa dobitnica tjedna
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.07.2017. - 07:24:23
ZAGREB - Vrthunac objave poslovnih rezultata Zagrebačkoj burzi nije donio rast prometa.

Investitori su se fokusirali na izdanja iz turističkog sektora, a kao istaknutog dobitnika valja izdvojiti Atlantic Grupu. 

CROBEX je u tjednu ojačao 0,7 posto, na 1.884 boda, dok je CROBEX10 podignut 0,2 posto, na 1.115 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 20,17 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego tjedan dana prije. U blok transakcijama ostvaren je dodatni promet od gotovo 23 milijuna kuna.

Među najlikvidnijima su ponovno bile dionice iz turističkog sektora jer se turistička sezona primiče vrhuncu, a bilježi se rast svih najvažnijih pokazatelja - od dolazaka i noćenja turista do potrošnje.

Tako je Državni zavod za statistiku objavio da je u lipnju zabilježen skok potrošnje u maloprodaji za 7,8 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen rekordni pozitivni niz koji traje već 34 mjeseca, i to po najvišoj stopi u posljednjih 10 godina. A to se, kažu analitičari, zahvaljuje i većoj turističkoj potrošnji nego lani.

Najveći promet, 5,3 milijuna kuna, prošloga je tjedna na burzi ostvaren dionicama Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A), a cijena im je porasla 0,7 posto, na 43,69 kuna. Valamar Riviera objavila je u četvrtak poslovne rezultate za prvo polugodište, u kojima analitičari ističu rast svih bitnih pokazatelja, od prodaje do zarade prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u odnosu na isto razdoblje lani.

Iz turističkog sektora u fokusu ulagača bila je i dionica Arena Hospitality Groupa (ZSE:ARNT-R-A), kojom je ostvaren promet od oko milijun kuna, pri čemu je pojeftinila 2,1 posto, na 470 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) ostvaren je, pak, promet od 2,8 milijuna kuna, a pojeftinila je 1,5 posto, na 453,05 kuna. U blok transakciji tom je dionicom ostvaren dodatni promet od 13,8 milijuna kuna po cijeni dionice od 459 kuna. Adris grupa izvijestila je da njezina neto dobit za prvih šest mjeseci iznosi 167 milijuna kuna, što je rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni prihodi porasli 5 posto, na 2,54 milijarde kuna.

Dionicom HT-a (ZSE:HT-R-A) prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od gotovo 2 milijuna kuna, pri čemu je pojeftinila 0,2 posto, na 180,87 kuna. Uz to, u blok transakciji tom je dionicom ostvaren promet od 9 milijuna kuna, po cijeni dionice od 180 kuna. HT je u prvih šest mjeseci ove godine povećao prihode za 8,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,7 milijardi kuna, dok je neto dobit smanjena za 1,7 posto, na 410 milijuna kuna.

Dobitnice tjedna bile su dionice Atlantic Grupe (ZSE:ATGR-R-A), kojima je cijena porasla više od 11,5 posto, na 855 kuna, uz promet od oko 850 tisuća kuna. Atlantic je objavio kako je je u prvom polugodištu ostvario ukupni prihod od prodaje od 2,5 milijarde kuna, što je za 2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani i neto dobit nakon manjinskih interesa od 154 milijuna kuna ili 15,4 posto više.

Među najvećim gubitnicama, pak, izdvaja se dionica Granolija (ZSE:GRNL-R-A), čija je cijena prošloga tjedna potonula 59 posto, na 45 kuna. Tvrtka Granolio izvijestila je u četvrtak da je Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje kojim se nad Granolijom otvara predstečajni postupak. Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka Granolio je podnio 17. srpnja, a naknadno je izvijestio da se tijekom prvog polugodišta suočio s teškoćama u poslovanju uzrokovanim događajima vezanima uz Agrokor.

Među gubitnicama se prošloga tjedna našla i dionica Đuro Đaković Holdinga (ZSE:DDJH-R-A), s padom cijene za 1,3 posto, na 31,60 kuna. Ta tvrtka objavila je da se razdoblje upisa novih redovnih dionica, kojima želi povećati temeljni kapital do najviše 152 milijuna kuna, produžuje po drugi put, i to za dva radna dana, do 1. kolovoza.

Grupacija Đuro Đaković izvijestila je i da je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 2,3 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju imala gubitak od 10,8 milijuna kuna.

Poslovne rezultate objavila je prošloga tjedna i Podravka (ZSE:PODR-R-A). Na razini grupe prihodi od prodaje pali su u prvom polugodištu 1,9 posto na godišnjoj razini, na 1,95 milijardi kuna, dok je neto dobit potonula 74,5 posto, na 24,8 milijuna kuna. Uz promet od oko pola milijuna kuna, cijena dionice Podravke pala je prošloga tjedna 1,3 posto, na 315 kuna.