SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE INTRADAY UPDATE
 
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, nastavljen oporavak Agrokorovih izdanja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.04.2017. - 12:33:18
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi u srijedu ujutro Crobex indeks porastao treći dan zaredom, uz znatan promet, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora jer je popustila panika zbog problema u tom koncernu.

Crobex indeks bio je oko 11,30 sati u plusu 0,50 posto, na 1.954 boda, dok je Crobex10 porastao 0,40 posto, na 1.140 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 13,5 milijuna kuna, što je dvostruko više nego jučer u ovo doba.

Daljnje odmicanje Crobexa od najnižih razina od lanjskog rujna, na koje su zaronili prošloga tjedna, ponajviše se zahvaljuje oporavku dionica kompanija iz sastava Agrokora.

"Čini se da je panika popustila. Vijesti o kreditu Agrokoru od 80 milijuna eura i rješavanju problema regresnih mjenica ovih su dana očito smirile tržište i potaknule investiore da krenu u kupnju nakon oštrog pada cijena dionica. Ipak, mnogo je još neizvjesnosti u vezi tog koncerna, i ne može se reći da je opasnost prošla", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet, veći od 4 milijuna kuna, jutros je ostvaren dionicama Leda, a cijena im je skočila daljnjih 15,3 posto, na 3.975 kuna.

S prometom od oko 2 milijuna kuna slijedi dionica Jamnice, koja je poskupila 7,4 posto, na 62.800 kuna.

Dionica Belja poskupila je, pak, oko 10 posto, na 11,50 kuna, uz promet od oko milijun kuna.

Cijena Zvijezde skočila je više od 18 posto, na 2.240 kuna, a iz sastava Agrokora jedina je jutros pojeftinila dionica Vupika, oko 2,4 posto, na 24,90 kuna.

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je jutros da bi trebalo prekinuti štetne ugovore između Agrokora i povezanih društava jer zbog tih ugovora, čija je godišnja vrijednost dosezala 500 milijuna kuna, tvrtke poput Jamnice, Leda i Tiska nisu mogle plaćati dobavljače.

"Očekujem da se hitno raskinu, ako još nisu, svi štetni ugovori koje je Agrokor imao s povezanim društvima. Ne štetnim za Agrokor, nego štetnima po ta povezana društva. Jer, neka od tih društava su plaćali desetke milijuna kuna Agrokoru, a da protučinidbe zapravo prave nije bilo, odnosno protučinidba je bila u pomoći u upravljanju. Nažalost, to je bila takva pomoć da ih se dovelo u poteškoće", kazao je Marić.

Po njemu, nije bilo razloga niti osnove za bilo kakvo plaćanje Leda, Jamnice i Tiska Agrokoru godišnje 10, 20, pa i 50 milijuna kuna.

Osim dionica Agrokorovih kompanija, i većina drugih najlikvidnijih izdanja jutros je na dobitku.

Uz promet veći od 1,3 milijuna kuna, dionica Zagrebačke banke poskupila je 1,7 posto, na 59,40 kuna, dok je cijena Podravke porasla 1,2 posto, na 364 kune.

Poskupila je, oko 0,4 posto, i dionica Atlantic grupe, dok su četiri izdanja od 10 najlikvidnijih jutros u minusu.

Cijena povlaštene dionice Adrisa skliznula je 0,3 posto, Valamar Riviere 0,5, a Ericssona Nikole Tesle i Atlantske plovidbe više od 1 posto.