SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI PREGLED ZSE
 
Zagrebačka burza: Indeksi u tjednu porasli 1 posto
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.06.2017. - 21:04:39
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je nešto veću likvidnost i pozitivnu izvedbu indeksa.

Građevinari su i dalje među najvećim dobitnicima, a investitori su nešto više pozornosti pokloonili dionicama Ine i Valamar Riviere.

Oba su najvažnija indeksa porasla po 1 posto pa je CROBEX zaključio na 1.857,87 bodova, a CROBEX10 na 1.107,93 boda.
Redovni dionički promet je uvećan je za 3,3 milijuna kuna ili za 11,2 posto na 32,6 milijuna kuna.

Najtrgovanija je bila Ina (ZSE:INA-R-A) kojom se trgovalo u iznosu od 4,6 milijuna kuna, a cijena njenih dionica je porasla 2,4 posto, na 3.175,00 kuna. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) je ostvarila promet od 4,5 milijuna kuna, a cijena je skočila 4,5 posto, na 465,00 kuna. Kompanija ove godine investira 873 milijuna kuna u više od 300 projekata, a do 2020. investicije će dosegnuti 2 milijarde kuna, najavio je nedavno  predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin.

Povlaštenim dionicama Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) protrgovano je u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna, a cijena je porasla 1,1 posto, na 465 kuna. Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović u srijedu je po završetku sjednice glavne skupštine Adris grupe izjavio kako je Adris u okolnostima najniže stope rasta hrvatskoga gospodarstva u regiji i daljnjeg pada konkurentnosti, uspješno dovršio transformaciju tvrtke i ostvario snažan rast svih pokazatelja poslovanja.

"Današnjom skupštinom i formalno smo dovršili proces restrukturiranja Adris grupe, a umjesto posla kojem nismo više mogli dodavati vrijednost stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove. Adrisov investicijski potencijal veći je nego ikad", kazao je Vlahović.

Osvrnuo se i na suradnju s Agrokorom za koju ocjenjuje da je značajno pridonijela uspješnim rezultatima.

"Podsjećam da je TDR bio jedan od najvećih dobavljača Agrokora. Zahvaljujući i tome, TDR je godinama bio uspješna hrvatska i regionalna tvrtka. Uz to, maksimalizirali smo vrijednost prilikom prodaje TDR-a 2015. godine", istaknuo je Vlahović.

Dobitnik tjedna bio je Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) kojemu je cijena uzletjela 7,6 posto, na 23,99 kuna, a njime je ostvaren promet od 967 tisuća kuna. 

Arena Hospitality Group (ZSE:ARNT-R-A) je tjedan zaključio na razini od 465,00 kuna, što predstavlja rast od 3,3 posto, i prometom od 3,7 milijuna kuna. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) u tjednu je ojačao 0,8 posto, na 176,40 kuna, uz 2,8 milijuna kuna prometa. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je Hrvatskom Telekomu produlila trajanje prava privremenog upravljanja Optima Telekomom d.d. na razdoblje od dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. Agencija je također donijela odluku kojom je uvjetno odobrena koncentracija koja nastaje pripajanjem društva H1 TELEKOM d.d., društvu OT – OPTIMA TELEKOM d.d..

Agromeđimurje i Koestlin bilježe tjedan bez postotne promjene. Agromeđimurje (ZSE:AGMM-R-A) sa zadnjom cijenom od 319,89 kuna i blok prometom od 3,1 milijun kuna, a Koestlin (ZSE:KOES-R-A) sa cijenom od 550,00 kuna te redovnim prometom od milijun kuna.