SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Katastrofa za dionice Tehnike
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 02.08.2018. - 17:15:47
ZAGREB - Zagrebačka je burza danas iznjedrila slabašnu trgobinu s niskim prometom, ali i rastom indeksa.

Prodavatelji su se sasvim očekivano okrenuli rušenju dionica Tehnike, a turistički je sektor bio najzanimljiviji kupcima.

Oba su indeksa porasla po 0,4 posto pa je CROBEX zaključio na 1.818,34 boda, a CROBEX10 na 1.057,07 bodova. Ukupno je ostvareno samo 4,9 milijuna kuna prometa.

Arena Hospitality Group (ZSE:ARNT-R-A) bioi je najtrgovaniji s 1,2 milijuna kuna prometa uz nepromijenjenu cijenu od 413 kuna.

Povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) oslabile su 0,2 posto, na 424 kune, uz 1,18 milijuna kuna prometa. 

Liburnia Riviera Hoteli (ZSE:LRH-R-A) podignuti su 1,5 posto, na 4.140 kuna, uz 770 tisuća kuna prometa. Pozitivno raspoloženje u turističkom sektoru iskopristila je i

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) koja je ojačala 0,8 posato, na 40,20 kuna, uz samo 58 tisuća kuna prometa. 

Utezi indeksima bile su Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A) koja je korigirana 1,4 posto, na 58 kuna te Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) koji je oslabio 0,3 posto, na 154,50 kuna.

Apsolutna gubitnica dana bila je Tehnika (ZSE:THNK-R-A) koja je srušena nevjerojatnih 59,3 posto, na 35 kuna, uz gotovo 300 tisuća kuna prometa. Građevinska tvrtka Tehnika izvijestila je u četvrtak da je nadležnom trgovačkom sudu predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka zbog aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora.

"S obzirom da se poslovni računi društva nalaze u blokadi, kao posljedica aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora, te slijedom toga aktiviranje sredstava osiguranja od strae banke izdavatelja, onemogućeno je redovno poslovanje društva te je ostvaren predstečajni razlog", stoji u obavijesti koju potpisuje glavni direktor Zlatko Sirovec.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.