SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Kineski interes katapultirao dionice Uljanika
Autor/izvor: Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke
Datum objave: 11.04.2019. - 17:44:10
ZAGREB - Na hrvatskom tržištu kapitala su se i u četvrtak nastavila blaga pozitivna kretanja dioničkih indeksa, dok je likvidnost ostala na relativno skromnim razinama.

Indeks CROBEX je nastavio pozitivnu mini-seriju novim dobitkom od 0,18 posto na 1.808,53 bodova, što je njegov četvrti uzastopni rast te njegova najviša zaključna vrijednost još od 24. rujna prošle godine. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je zabilježio i nešto izraženiji rast od 0,31 posto na 1.056,96 bodova, što je njegova najviša razina u zadnjih sedam mjeseci.

Među sektorskim indeksima rastom se najviše istaknuo CROBEXtransport, čija je vrijednost skočila više od četiri posto, dok je prehrambeni CROBEXnutris imao najslabiju izvedbu s padom od 2,43 posto.

Likvidnost tržišta u redovnom trgovanju se nije značajnije promijenila te je ostala na skromnim razinama, s obzirom da je ukupni dionički promet bio nešto manji od pet milijuna kuna. Daleko najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su ostvarile promet od 1,5 milijuna kuna te porasle za 1,15 posto na 35,10 kuna, čime su postavile svoju najvišu vrijednost dosad u 2019. godini. Drugo mjesto po likvidnosti su zauzele dionice Zagrebačke banke s prometom od 641 tisuća kuna, ali su zaključile bez promjene cijene na 64,00 kuna.

Dobrim izvedbama među likvidnijim izdanjima su se istaknuli Optima Telekom sa skokom cijene od 4,05 posto na 3,08 kuna, zatim Atlantska plovidba, čije dionice su poskupile za 2,95 posto na 279,00 kuna, te posebno dionice Uljanika, koje su uzletjele za 155 posto 1,02 kuna nakon medijskih napisa o mogućem interesu kineskih investitora za posrnulo brodogradilište, čime se nastavilo izuzetno kolebljivo trgovanje ovim dionicama.

S druge strane, među gubitnicima su bile dionice Privredne banke Zagreb s minusom većim od pet posto, očekivano budući da su se počele trgovati bez prava na dividendu, dok je crikvenički Jadran oslabio za 2,81 posto.